Με δυναμικό τρόπο συνεχίζει να εξαπλώνεται ο ιός του Δυτικού Νείλου ανά τη χώρα. Το σύνολο των ασθενών που εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές έφτασαν τα 202 ενώ η «μαύρη λίστα» μετρά 22 θύματα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το νέο επιδημιολογικό δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), 24 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής και της Μακεδονίας καθώς εμφάνισαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύμπτωμα, μετά το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού, όπως εγκεφαλίτιδα και μηνιγγίτιδα. Οι 12 εξ αυτών νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σε ό,τι αφορά τη «γεωγραφία» της λοίμωξης,  η μεγαλύτερη επίπτωση του ιού του Δυτικού Νείλου εντοπίζεται στο λεκανοπέδιο (98 από τα 202 κρούσματα), με τη μεγαλύτερη εστία να βρίσκεται στη Δυτική Αττική.

Επίσης, κρούσματα έχουν καταγραφεί σε περιοχές της Βοιωτίας, της Χαλκιδικής, της Θεσσαλονίκης, της Εύβοιας, της Ημαθίας, της Πέλλας, του Έβρου, της Κορινθίας, του Κιλκίς, των Σερρών, της Ροδόπης και του Ρεθύμνου. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν την εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Ιταλία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Γαλλία, το Ισραήλ, το Κόσοβο, την Αυστρία και τη Σλοβενία.