Η μεταβίβαση του αυτοκινήτου, ο τρόπος πώλησης – σε αγγελία ή εμπορία μεταχειρισμένων – καθώς και το κόστος των διαδικασιών αποτελούν για πολλούς ιδιοκτήτες ΙΧ πονοκέφαλο, ιδιαιτέρως όταν διαπιστώσουν ότι πρέπει να δαπανήσουν αρκετό χρόνο και χρήματα.

Σήμερα, η διαδικασία της μεταβίβασης του ΙΧ έχει απλουστευθεί χάρη στα ΚΕΠ που έχουν απαλλάξει τους χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων από τις ουρές των αρμόδιων υπηρεσιών Μεταφορών.

Σαφώς, το πιο κομβικό σημείο είναι ο τρόπος πώλησης. Εδώ υπάρχουν δύο επιλογές: Η να επιλέξουμε την πώληση σε μάντρα μεταχειρισμένων ή να αναζητήσουμε μόνοι μας αγοραστή, μέσω αγγελίας. Στην πρώτη περίπτωση, η μάντρα μεταχειρισμένου θα μας ζητήσει ή να αγοράσει το αυτοκίνητο ή το πιο πιθανόν να το εκθέσουμε για ένα εύλογο χρονικό διάστημα ( από λίγες ημέρες έως και ένα μήνα) σε υπαίθρια έκθεση μεταχειρισμένων οχημάτων. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συμφωνήσουμε γραπτώς το ποσό ή το ποσοστό που θα πάρει ο έμπορος μεταχειρισμένων, στην περίπτωση που βρεθεί ένας υποψήφιος αγοραστής. Μπορεί να χάσουμε ένα σημαντικό ποσό από την τιμή του αυτοκινήτου μας, όμως θα γλιτώσουμε αρκετό χρόνο τόσο στην ανεύρεση αγοραστή από αγγελία όσο και από τις διαδικασίες, που συνήθως τις αναλαμβάνει ο έμπορος μεταχειρισμένων.

Η πώληση του αυτοκινήτου μας –μέσω μιας αγγελίας – μπορεί να μας δίνει το πλεονέκτημα να πουλήσουμε το αυτοκίνητο μας στην τιμή που θέλουμε – χωρίς τη μεσολάβηση του εμπόρου μεταχειρισμένων – όπως εδώ θα πρέπει να οπλιστούμε με αρκετή υπομονή, μιας και θα πρέπει να κλείνουμε ραντεβού με τον υποψήφιο αγοραστή που πιθανόν να ενδιαφέρετε για το αυτοκίνητο μας. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, με τις συμφωνίες. Σήμερα, στην αγορά δραστηριοποιούνται μέσω των επίσημων αντιπροσωπειών, οργανωμένα δίκτυα πώλησης μεταχειρισμένων ΙΧ, τα οποία θα μας παράσχουν χρήσιμες συμβουλές για τον τρόπο πώλησης.

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες για την μεταβίβαση αυτοκινήτου είναι τα ΚΕΠ αλλά και οι κατά τόπους υπηρεσίες Μεταφορών, όπου και έχει εκδοθεί η άδεια του ΙΧ. Σαφώς, μπορείτε να ορίσετε μια σχολή οδηγών που με μια απλή εξουσιοδότηση μπορούν να αναλάβουν την μεταβίβαση του αυτοκινήτου και οι οποίοι θα σας απαλλάξουν από τις χρονοβόρες σε αρκετές περιπτώσεις – πχ όταν εμπλέκεται και αποδοχή κληρονομιάς για το αυτοκίνητου που θέλετε να πουλήσετε – διαδικασίες. Επίσης, σε περίπτωση που μεταβείτε στα ΚΕΠ, θα πρέπει να βρίσκετε και ο αγοραστής του ΙΧ σας, ώστε να συμπληρωθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Τα τέλη μεταβίβασης του αυτοκινήτου σας τα επιβαρύνεται ο αγοραστής. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 1 έως και 2 εβδομάδες, εξαρτάται από το φόρτο εργασίας της υπηρεσίας Μεταφορών στην οποία υπάγεται το όχημα.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα εξής:

Η άδεια κυκλοφορίας, η κυριότητα – πράξη εξόφλησης του ΙΧ – εφόσον χρωστούσαμε το αυτοκίνητο και πλέον δεν υπάρχει κάποια οφειλή σε τράπεζα, ένα αντίγραφο από το ΚΤΕΟ, βεβαίωση για την μη οφειλή τελών κυκλοφορίας από την αρμόδια ΔΟΥ και παραστατικό τράπεζας για την καταβολή του τέλους μεταβίβασης αυτοκινήτου οχήματος και φωτοαντίγραφα ταυτότητας.

Πόσο κοστίζει η μεταβίβαση του αυτοκινήτου

Το ακριβές ποσό για τη μεταβίβαση του αυτοκινήτου εξαρτάται από τα κυβικά εκατοστά του προς μεταβίβαση οχήματος και κυμαίνεται από 60 έως και 205 ευρώ. Για παράδειγμα, ένα μοντέλο 1.400 κ.εκ. έχει τέλη μεταβίβασης 90 ευρώ, ενώ άνω των 1.600 κ.εκ. το κόστος είναι στα 120 ευρώ.