Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται κυβέρνηση και εκπαιδευτικοί, μετά την απόρριψη από το Προεδρικό Μέγαρο της απάντησης-αντιπρότασης των οργανώσεων δασκάλων και καθηγητών για άρση του αδιεξόδου στην Παιδεία.

Το στίγμα των προθέσεων των εκπαιδευτικών έδωσαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ που δήλωσαν ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις συνεχίζουν ενωμένες τον «αγώνα διαρκείας» και ότι οι οργανώσεις θα απαντήσουν με απεργιακά μέτρα που θα αποφασίσουν μαζί «συντονισμένα και με πλάνο».

Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα την τελευταία πρότασή της, που ήταν αποτέλεσμα διαβουλεύσεων των εκπαιδευτικών με τριμελή υπουργική επιτροπή και ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμιά διάθεση περαιτέρω όξυνσης του κλίματος «που επιδιώκουν να προκαλέσουν κάποιοι στον χώρο της Παιδείας».

Σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι η απάντηση-αντιπρόταση δόθηκε από την οργάνωση των δασκάλων μόνο, αφήνοντας υπονοούμενα ότι κατευθύνει τις άλλες οργανώσεις.

Η κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της «για την ακατανόητη στάση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες κατ’ επανάληψη έχουν υποχωρήσει απ’ όσα έχουν συνομολογηθεί στις 27 Ιουλίου, στις 23 Αυγούστου και όσα προσφάτως έχουν συμφωνηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου 2018», αλλά εκφράζει και ετοιμότητα να επιδείξει καλή διάθεση για ένα δημιουργικό διάλογο.

«Άλλο τόσο είναι αποφασισμένη να επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές, ώστε να έχουμε τα εκπαιδευτικά και μαθησιακά αποτελέσματα που προσδοκεί η κοινωνία και που θα έχουν ως αποτέλεσμα να μην κατατάσσεται πλέον η Κύπρος στις τελευταίες θέσεις των διεθνών αξιολογήσεων» ανέφερε γραπτή δήλωση της κυβέρνησης.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι αν οι εκπαιδευτικοί προχωρήσουν με απεργιακά μέτρα, η κυβέρνηση θα ενεργήσει αναλόγως, ώστε να μη παραμείνουν οι 120 χιλιάδες μαθητές «όμηροι των εκπαιδευτικών».

Ο κ. Προδρόμου κατηγόρησε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ότι αθέτησαν για τρίτη φορά όσα συμφώνησαν με την κυβέρνηση, ακολουθώντας μια τακτική που αποβλέπει στο να πάρουν όσα ζητούν από τώρα και να έχουν στο μέλλον την ευχέρεια να παρεμποδίσουν οποιεσδήποτε αλλαγές.