Στο μεταναστευτικό, στις σχέσεις με την Ευρώπη και στην υπόθεση του πλοίου Diciotti αναφέρθηκε ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Γερουσία της Ρώμης.

«Η υπόθεση του πλοίου Diciotti, που διέσωσε και μετέφερε στην Σικελία 177 μετανάστες και πρόσφυγες τον περασμένο Αύγουστο, δεν ήταν μια ωραία σελίδα για την Ευρώπη. Έχασε την ευκαιρία για να δώσει ουσιαστική υπόσταση στις αρχές αλληλεγγύης και στο αίσθημα ευθύνης που επικαλούνται όλοι διαρκώς από την δεξιά και την αριστερά, ως θεμελιακές αξίες της ευρωπαϊκής οντότητας», είπε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι υπάρχουν μόνο κάποια «μηνύματα» σε ό,τι αφορά την δημιουργία ενός σταθερού, κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού για την αποβίβαση, την κατανομή και τον ενδεχόμενο επαναπατρισμό των μεταναστών.

«Η Ιταλία επιθυμεί την δημιουργία αυτού του ευρωπαϊκού μηχανισμού και στο μεταξύ έστειλε το μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένη να υποδεχθεί αδιάκριτα τους μετανάστες, συμβάλλοντας -έστω και άθελά της- στην αύξηση της διακίνησης ανθρώπων», τόνισε ο πρωθυπουργός της κυβερνητικής συμμαχίας της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.

Ο Τζουζέπε Κόντε πρόσθεσε, τέλος, ότι η Ιταλία δεν εννοεί να υποκαταστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην αντιμετώπιση των ευθυνών της.