Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρότεινε σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την σημαντική ενίσχυση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων ώστε να είναι σε θέση να διαθέτει 10.000 συνοριοφύλακες στα σύνορα της Ενωσης.

«Προτείνουμε την περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλάκων και Ακτοφυλακής για την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων με 10.000 συνοριοφύλακες» μέχρι το 2020, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την τελευταία του ομιλία για την κατάσταση της Ενωσης.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλάκων και Ακτοφυλάκων (νέα ονομασία της Frontex από το 2016) ενισχύθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ενωση για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες προσφυγικές ροές. Τα μέλη της πέρασαν από 300 το 2014 σε 1.300 μέχρι το τέλος του 2018, με μία επιπλέον εφεδρική δύναμη 1.500 εθνικών φυλάκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει πλέον στα κράτη μέλη να συγκροτήσουν μία πραγματική «ευρωπαϊκή αστυνομία των εξωτερικών συνόρων» της ΕΕ, με «ένα μόνιμο σώμα 10.000 μελών μέχρι το 2020», στο οποίο θα περιλαμβάνονται ειδικοί σε θέματα επαναπροώθησης μεταναστών προς τις χώρες καταγωγής τους.

Ο συνολικός αριθμός των φυλάκων που θα απαρτίζουν το ευρωπαϊκό σώμα περιλαμβάνει το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας (1.500 φύλακες μέχρι το 2020, 3.000 το 2027, σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν), καθώς και φύλακες αποσπασμένους για μικρές ή μεγάλες περιόδους από τα κράτη μέλη (8.500 συνολικά το 2020, 7.000 το 2027, όταν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία θα διαθέτει περισσότερους ευρωπαίους φύλακες).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει επίσης η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία να διαθέτει διοικητικές εξουσίες και τον δικό της εξοπλισμό.

Η Κομισιόν έχει προβλέψει «2,2 δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό της Ενωσης 2021-2027» ώστε να είναι σε θέση «όχι μόνο να αποκτήσει, αλλά και να συντηρεί και να εκμεταλλεύεται εναέρια, ναυτικά και χερσαία μέσα για τις επιχειρήσεις της».

Το προσωπικό του «μόνιμου σώματος» θα μπορεί να πραγματοποιεί περιπολίες στα σύνορα, περιλαμβανομένων ελέγχων ταυτότητας, και θα έχει την δυνατότητα σύλληψης προσώπων που περνούν παράνομα τα σύνορα.

Το ευρώ να γίνει παγκόσμιο νόμισμα

Tο έργο της Επιτροπής που απομένει να ολοκληρωθεί, μέσα στις επόμενες 250 ημέρες ως τις ευρωεκλογές, αλλά και τον απολογισμό όσων έχουν επιτευχθεί από το 2014 μέχρι σήμερα ανέλυσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 2018, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

«Πολλά πρέπει ακόμα να γίνουν, χρειάζεται μετριοφροσύνη και σκληρή δουλειά», τόνισε ο Γιούνκερ, ο οποίος ωστόσο υπογράμμισε ότι η Ευρώπη «γύρισε σελίδα» από την οικονομική κρίση. Οπως ανέφερε, η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται για 21 συνεχόμενα τρίμηνα, ενώ από το 2014 και μετά δημιουργήθηκαν περίπου 12 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην ΕΕ.

Μιλώντας για το ευρώ, ο  Γιούνκερ τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιδιώξει να αναδειχθεί το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα σε ένα παγκόσμιο νόμισμα, το οποίο θα ανταγωνίζεται το δολάριο των ΗΠΑ. «Είναι γελοίο οι ευρωπαϊκές εταιρείες να αγοράζουν ευρωπαϊκά αεροσκάφη σε δολάρια και όχι σε ευρώ. Αυτό πρέπει να αλλάξει», δήλωσε , προσθέτοντας ότι η Επιτροπή ως τα τέλη της χρονιάς θα παρουσιάσει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ. Το πρώτο που πρέπει να γίνει, τόνισε, είναι να συνεχιστεί η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

Εξάλλου, υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνειδητοποιήσει περισσότερο τη στρατιωτική ισχύ της και να προσπαθήσει να γίνει ένας παγκόσμιος πρωταγωνιστής. Πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, λέγοντας: «Δεν θα στρατικοποιήσουμε την ΕΕ, αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε πιο ανεξάρτητοι γιατί μόνο μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη μπορεί να προστατέψει τους πολίτες μας κατά των εξωτερικών απειλών».

Για τη μετανάστευση, ο Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών είναι απαραίτητη αν θέλουμε να διατηρηθεί ο χώρος Σένγκεν χωρίς εσωτερικά σύνορα και ότι οι λύσεις «κατά περίπτωση» δεν επαρκούν. «Παραμένω αντίθετος με τα εσωτερικά σύνορα. Όπου υπάρχουν πρέπει να καταργηθούν , ήταν απαράδεκτο βήμα προς τα πίσω σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές αξίες», ανέφερε οΓιούνκερ, τονίζοντας ότι η Επιτροπή έχει υποβάλει διάφορες προτάσεις για να βρεθεί λύση στο μεταναστευτικό. Κάλεσε, επίσης, την Αυστριακή προεδρία της ΕΕ να πάρει να κάνει αποφασιστικές προσπάθειες για να βρεθούν λύσεις στο θέμα της μετανάστευσης. «Δεν μπορούμε με κάθε νέο πλοίο να ψάχνουμε «ad-hoc» λύσεις γι’ αυτούς», είπε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι συστηματική και οργανωμένη αλληλεγγύη.

Κάποιοι Ευρωπαίοι υποτιμούν τις προσπάθειες των Ελλήνων

Τις «ηράκλειες προσπάθειες» της Ελλάδας χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης το 2108, κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σταθερότητας και να ξανασταθεί στα πόδια της. «Θα πρέπει να χαιρετίσουμε τις ηράκλειες προσπάθειες των Ελλήνων, προσπάθειες τις οποίες κάποιοι Ευρωπαίοι ακόμη συνεχίζουν να υποτιμούν», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ και προσέθεσε: «Πάντα υπερασπίστηκα την Ελλάδα, την αξιοπρέπειά της, το ρόλο της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την παραμονή της στην ευρωζώνη. Αισθάνομαι υπερήφανος για όλα αυτά».

Τελευταία ομιλία

Στο απροσδόκητο ξέσπασμα του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου το 1914 αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την έναρξη της ομιλίας του για την κατάσταση της Ενωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ζητώντας περισσότερο σεβασμό για την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως εγγυητή της ειρήνης.

«Το 1914 κατέλαβε εξ απίνης την ήπειρο. Το 1913 ήταν ένα φωτεινό αισιόδοξο έτος…Δεν υποστηρίζω ότι βρισκόμαστε στο χείλος παρόμοιας καταστροφής στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί εγγυητή της ειρήνης, Ας είμαστε ευτυχείς που ζούμε σε μία ειρηνική ήπειρο, σε μία ήπειρο που απολαμβάνει την ειρήνη χάρη στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Ας δείξουμε περισσότερο σεβασμό προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ας μη λερώνουμε την εικόνα της. Ας υπερασπισθούμε τον τρόπο ζωής μας. Ας υιοθετήσουμε εκείνο το είδος του παατριωτισμού που δεν κατευθύνεται εναντίον άλλων και ας απορρίψουμε τα εθνικά αντανακλαστικά που επιτίθενται εναντίον άλλων και αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους , αντί να αναζητούν λύσεις που θα μας επιτρέψουν καλύτερη συνύπαρξη».

Η ΕΕ να γίνει ανεξάρτητος παράγων

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να γίνει ένας περισσότερο ανεξάρτητος και σημαντικός παγκόσμιος παράγων, συνειδητοποιώντας την δύναμή της στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ναι, είμαστε παγκόσμιοι χρηματοδότες, αλλά πρέπει να γίνουμε και παγκόσμιοι παράγοντες», είπε.

Η Ενωση πρέπει να ξεπεράσει τις διαιρέσεις Βορρά-Νότου, Ανατολής Δύσης και να γίνει περισσότερο ανεξάρτητη στον τομέα της άμυνας, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι θέλει την συγκρότηση μίας δύναμης 10.000 ευρωπαίων συνοριοφυλάκων μέχρι το 2020 και πρότεινε μία «νέα συμμαχία» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Αφρική μέχρι το 2020.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πάντα ένας πολύ κοντινός γείτονας

Σεβόμαστε την απόφαση του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ζητούμε επίσης από τη βρετανική κυβέρνηση να καταλάβει ότι κάποιος που αποχωρεί από την Ένωση δεν μπορεί να βρίσκεται στην ίδια προνομιακή θέση όπως ένα κράτος-μέλος».

«Εάν αποχωρήσεις από την Ένωση, δεν είσαι πλέον φυσικά μέλος της ενιαίας μας αγοράς», είπε ο Γιούνκερ.

«Για αυτό το λόγο, θέλουμε να βρούμε λύσεις που αποτρέπουν ένα σκληρό σύνορο στη Βόρεια Ιρλανδία».

«Μετά τις 29 Μαρτίου του 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο ποτέ δεν θα είναι μια συνηθισμένη τρίτη χώρα για εμάς. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πάντα ένας πολύ κοντινός γείτονας και εταίρος».

«Ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι έτοιμος να εργαστεί μέρα και νύχτα για να πετύχει μια συμφωνία…Δεν θα είναι η Κομισιόν αυτή που θα το εμποδίσει αυτό», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

 «Νέα συμμαχία ανάμεσα στην Ενωση και την αφρικανική ήπειρο»  

«Μία νέα συμμαχία και μία νέα σύμπραξη» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την αφρικανική ήπειρο με στόχο την δημιουργίας έως 10 εκατομμυρίων θέσεων απασχόλησης τα επόμενα πέντε χρόνια, πρότεινε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Η Επιτροπή προτείνει σήμερα μία νέα συμμαχία,,,για τις επενδύσεις και βιώσιμες θέσεις απασχόλησης», είπε. Μία νέα οικονομική σύμπραξη ηπείρου με ήπειρο «θα επέτρεπε την δημιουργία μέχρι και 10 θέσεων απασχόλησης στην Αφρική εντός των πέντε προσεχών ετών», είπε.