Ολοκληρώθηκε η πρώτη – μετά την ανάληψη των καθηκόντων του – συνάντηση εργασίας που είχε την Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Στο τραπέζι της συζήτησης έπεσε μία σειρά θεμάτων που απασχολούν την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και παραμένουν ανοιχτά εδώ και χρόνια ενώ συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να συνεργαστούν στενά το αμέσως επόμενο διάστημα, για να ιεραρχηθούν τα προβλήματα και να λυθούν από κοινού «βήμα – βήμα». Επίκεντρο των συζητήσεων ήταν, φυσικά, οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι».

Όπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, η μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη Ι» είναι νόμος του κράτους και εφαρμόζεται. «Ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου δουλεύουν εντατικά για την έκδοση όλης της αναγκαίας δευτερογενούς νομοθεσίας, των εφαρμοστικών διατάξεων, εγκυκλίων, κοινών υπουργικών αποφάσεων, υπουργικών αποφάσεων και το επόμενο διάστημα στόχος μας είναι να επιταχυνθεί για να υλοποιηθεί πλήρως αυτή η πολύ σημαντική μεταρρύθμιση. Είμαστε εδώ και αυτό είναι και το νόημα της σημερινής συνάντησης, να συζητήσουμε και κυρίως να καταλήξουμε σε λύσεις για προβλήματα και θέματα που απασχολούν τον β’ βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως το θέμα της υποστελέχωσης και τα θέματα των αρμοδιοτήτων».

Μάλιστα, ο κ Χαρίτσης ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των αυτοτελών πόρων των Περιφερειών για επενδύσεις, από 32 εκατ. ευρώ που ήταν το 2017, σε 64 εκατ. ευρώ και κάλεσε τους Περιφερειάρχες να συνεργαστούν δημιουργικά για την υλοποίηση της μεγάλης μεταρρύθμισης του «Κλεισθένη Ι» προς όφελος της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με το ΔΣ της ΚΕΔΕ.