Οι Ταλιμπάν σκότωσαν περίπου 60 αστυνομικούς και στρατιώτες στο βόρειο Αφγανιστάν, δήλωσαν τη Δευτέρα κυβερνητικοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι ασφαλείας.

Σφοδρές μάχες έλαβαν χώρα την Κυριακή το βράδυ στις επαρχίες Σαρ-έ Πολ, Κουντούζ, Σαμανγκάν και Τζουτζάν, σε συνέχεια ενός κύματος βίας που μαίνεται τις πρόσφατες εβδομάδες με αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς.

Μετά την κατάληψη της στρατιωτικής βάσης στο Σαρ-έ Πολ, οι Ταλιμπάν απειλούν πλέον την πρωτεύουσα της επαρχίας, που μπορεί να οδηγήσει σε μια «καταστροφή», παρόμοια με εκείνη του Αυγούστου στην πόλη Γκάζνι, στο ανατολικό Αφγανιστάν, αν δεν σταλούν ενισχύσεις, προειδοποίησε ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής Αμπντούλ Καγιούμ Μπαγκίζοϊ

Οι Ταλιμπάν τον περασμένο μήνα εξαπέλυσαν μια αιφνίδια επίθεση εναντίον της πόλης Γκάζνι, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας, λιγότερα από 200 χιλιόμετρα νότια της Καμπούλ, καταλαμβάνοντάς την για αρκετές μέρες.

«Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις τύχες των Αφγανών στρατιωτών που έχουν εγκλωβιστεί στη βάση», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Τουλάχιστον 17 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν όταν οι αντάρτες επιτέθηκαν και κατέστρεψαν ένα σημείο ελέγχου κοντά στην πρωτεύουσα της επαρχίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της Σαρ-έ Πολ Ζαχίρ Γουαχντάτ σε μέσα ενημέρωσης.

«Οι μάχες συνεχίζονται», τόνισε, λέγοντας ότι ενισχύσεις θα σταλούν «σύντομα».

Σχεδόν 39 μέλη των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν σε αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με τον κυβερνήτη.

Επίλεκτη ομάδα των μαχητών Ταλιμπάν εξαπέλυσε επίσης επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα στην επαρχία Κουντούζ, σκοτώνοντας 19 αστυνομικούς και τραυματίζοντας 20, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νασρουντίν Σαάντι, ηγέτης της περιοχής Νταστ-ε-Αρτσι.

Παράλληλα οι αντάρτες εφόρμησαν σε δύο σημεία ελέγχου στην περιοχή Ντάρα-ε-Σουφ της επαρχίας Σαμανγκάν, σκοτώνοντας 14 αστυνομικούς, τόνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Στην επαρχία Τζουτζάν, εκατοντάδες Ταλιμπάν εισέβαλαν στο κέντρο της περιοχής Χομάμπ, στα σύνορα με το Τουρκμενιστάν, σκοτώνοντας οχτώ μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, παίρνοντας τον έλεγχο κυβερνητικών κτιρίων τόνισε ο υπαρχηγός της τοπικής αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι επιθέσεις έγιναν μόλις ώρες αργότερα μετά την επίθεση αυτοκτονίας βομβιστή καμικάζι στην Καμπούλ κατά τη διάρκεια των εορτασμών της επετείου από τη δολοφονία του διοικητή Άχμαντ Σαχ Μασούντ, ενός πολέμαρχου γνωστού από την αντίστασή του πρώτα στα σοβιετικά στρατεύματα και κατόπιν στους Ταλιμπάν, όταν κυβερνούσαν το Αφγανιστάν

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτοκτονίας την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.