Την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) που κάποτε έγινε και Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) προτού μετατραπεί σε ΕΝΦΙΑ, ανακοίνωσε επί της ουσίας ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας υπέπεσε σε ένα ακόμη ατόπημα, είτε από λάθος είτε από άγνοια των πραγματικών στοιχείων.

Όπως είπε, «στόχος μας είναι η μείωση της είσπραξης του φόρου στα 1,8 δις ευρώ, όσο ήταν τα έσοδα από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας από 2,65 δισ. που είναι σήμερα».

Ωστόσο, και εδώ ο κ. Τσίπρας πιάστηκε απληροφόρητος ή κάτι διαφορετικό εννοούσε καθώς ουδέποτε ο ΦΜΑΠ είχε έσοδα 1,8 δις ευρώ. Μάλιστα τα έσοδα δεν ξεπερνούσαν σε καμιά περίπτωση των 500 – 600 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, θα πάμε σε μια μείωση του ΕΝΦΙΑ ώστε τα έσοδα να είναι λιγότερα και επομένως μικρότερη και η επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες.

Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 30%. Η μείωση του φόρου κατά 30-50%, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, δεν θα αφορά τους μεσαίους ιδιοκτήτες, που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες θυσίες στα χρόνια της κρίσης. Αντίθετα, σημειώνει ότι αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν πολλαπλάσια προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια εσόδων από την «ελάφρυνση» των μικρότερων ιδιοκτησιών κατά έως και 70 ευρώ ετησίως.

Η δομή του νέου φόρου θα στηρίζεται είτε στην πρόβλεψη ενός μικρού αφορολογήτου ενδεχομένως έως τα 20.000 ευρώ ή στην εφαρμογή πολύ χαμηλών συντελεστών για τα πρώτα κλιμάκια της κλίμακας τους κύριου φόρου.

Αυτό  που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι αν θα συμπεριληφθούν στον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια ή θα συνεχίσουν να εξαιρούνται όπως συμβαίνει σήμερα.

Το κλειδί των επιβαρύνσεων βρίσκεται στην επικείμενη νέα αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης, για την οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, ενώ θα ακολουθήσει μια ακόμα το 2020, δηλαδή τη χρονιά, που υποτίθεται το εισπρακτικό αποτέλεσμα του φόρου ακινήτων θα περιοριστεί στα 1,8 δισ. ευρώ.

Βεβαίως, ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτε για το σχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά σχετικά με το περιουσιολόγιο. Το οικονομικό επιτελείο έχει προχωρήσει στον ευρύτερο ανασχεδιασμό των φόρων με «κλειδί» το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που εδώ και χρόνια βρίσκεται στα χαρτιά.

Το 2015 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είχε προχωρήσει σε έναν σχεδιασμό του περιουσιολογίου που, ωστόσο, αναβλήθηκε. Πλέον φαίνεται ότι το νερό μπαίνει στο αυλάκι και η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη μεγάλη ανατροπή που θα περιλαμβάνει την μείωση του ΕΝΦΙΑ με τη «φάκα» της φορολόγησης του συνόλου της περιουσίας των πολιτών.

Τι θα δηλώνονται

Στο Περιουσιολόγιο θα δηλώνονται σταδιακά:

  • Ακίνητα
  • Οχήματα
  • Μετρητά
  • Χρυσός
  • Εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη αναψυχής
  • Μετοχές, εταιρικά μερίδια, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, τραπεζικοί λογαριασμοί, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες
  • Άλογα που συμμετέχουν σε αγώνες
  • Κοσμήματα μεγάλης αξίας