Επιτέλους, ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε το χρόνο να μιλήσει και για το Μάτι, για την εθνική τραγωδία με τους 100 νεκρούς. Αφού «ξέχασε» τα τραγικά περιστατικά στην ομιλία του στο Βελλίδειο, δέχθηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους αλλά όπως κάνει τις τελευταίες 50 ημέρες έριξε την μπάλα στην εξέδρα. Απέδωσε τα πάντα στην προπαγάνδα από τα μέσα ενημέρωσης που αντιπαλεύονται την κυβέρνηση και φυσικά στην αντιπολίτευση που ασκεί πολιτική τυμβωρυχίας.

Για άλλη μια φορά δεν είχε το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη για τις προσωπικές του ευθύνες, ως αρχηγός της κυβέρνησης. Και για άλλη μια φορά μίλησε γενικόλογα αποφεύγοντας να μιλήσει για την πραγματική κατάσταση που επικράτησε τη νύχτα της 23ης Ιουλίου στην κρατική μηχανή της οποίας είναι ο ίδιος υπεύθυνος.

Φυσικά δεν είδε σε καμιά περίπτωση ευθύνες συνολικά της κυβέρνησής του, παρά το γεγονός ότι «ξήλωσε» τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας, μετέθεσε τον Σκουρλέτη, και έδιωξε τους αρχηγούς Αστυνομίας και Πυροσβεστικής.

Τρεις ερωτήσεις δέχθηκε για το Μάτι αλλά σε καμιά απάντησε δεν έδειξε ότι έχει συναίσθηση των πραγματικών γεγονότων, ακόμη και μετά από 50 ημέρες.

Είδε πολιτική χροιά πίσω από την σφοδρή κριτική για απόκρυψη των νεκρών κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και απάντησε ότι: «οι νεκροί δεν κρύβονται, αλλά ούτε και εικάζονται».

Ωστόσο, δεν απάντησε γιατί καταγράφηκε όλη αυτή η ντροπιαστική εικόνα ενός πρωθυπουργού, των υπουργών και των υπευθύνων να μιλούν για τον δυνατό αέρα και για «λίγους εγκλωβισμένους» όταν στα νοσοκομεία είχαν αρχίσει να καταφτάνουν οι πρώτοι νεκροί.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για όριο στην κριτική που επιλέγει να κάνει κανείς και όταν αυτό ξεπεραστεί ο κόσμος το καταλαβαίνει και τότε γυρίζει υπέρ εκείνου που επικρίνεται. «Και όταν επιχειρείται πάνω σε αποκαϊδια και νεκρούς, με πολιτική πρόθεση, τότε δεν μπορεί κανείς να επικροτήσει» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

«Θα έπρεπε να είμασταν πολύ ανόητοι αν προσπαθούσαμε εκείνο το βράδυ να κρύψουμε τους νεκρούς» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Πώς να κρύψουμε τους νεκρούς. Οι νεκροί δεν κρύβονται, αλλά ούτε και εικάζονται. Διαψεύδεται η κριτική αυτή, καθώς δύο ώρες μετά την σύσκεψη στην Πυροσβεστική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τον αριθμό των νεκρών. Τι νόημα έχει αυτή η διαρκής κριτική, που διαψεύδεται από την πορεία των πραγμάτων;»

Απαντήσεις που δείχνουν ότι παραμένει αμετανόητος για μια τραγωδία για την οποία ακόμη αναζητούνται οι φυσικοί και οι ηθικοί αυτουργοί. Αλλωστε, ουδεμία απάντηση δεν δόθηκε για το γεγονός ότι και ο ίδιος προσπάθησε να συνδέσει την πυρκαγιά με οργανωμένο σχέδιο εκτροπής. Ούτε απάντησε για το οργανωμένο σχέδιο φιλοκυβερνητικών μέσων να πείσει τους πολίτες ότι επρόκειτο για σχέδιο εμπρησμού.

Αν και είπε ότι κανείς δεν έχει ασυλία και ότι η Δικαιοσύνη συνεχίζει να κάνει τη δουλειά της, μαζί με τον καθηγητή Γκολντάμερ (ο οποίος πάντως έχει ήδη βγάλει πόρισμα) απέφυγε να αποδεχθεί την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή.

Καθημερινά

Όσον αφορά την παρουσία του κυβερνητικού σχήματος στην περιοχή της τραγωδίας ο πρωθυπουργός απάντησε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης είναι καθημερινά στο Μάτι για να στηρίξουν εκείνους που το έχουν ανάγκη, αλλά αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες. «Έχουν ήδη αρχίσει οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Έχουν αρχίσει οι παρεμβάσεις που δεν έγιναν ποτέ πριν λόγω πολιτικού κόστους και εμείς τις κάνουμε και θα αναλάβουμε το πολιτικό κόστος, στη μνήμη των νεκρών».

Βεβαίως, μια ακόμη μαγική εικόνα αφού οι κατεδαφίσεις αφορούν σε κάτι… μάντρες ενώ η παρουσία των υπουργών δεν εξασφαλίζει ότι γίνονται και σημαντικές παρεμβάσεις στο Μάτι. 50 ημέρες μετά και η κατάσταση στην περιοχή παραμένει δραματική, η γραφειοκρατία είναι πανταχού παρούσα, οι πολίτες ζουν τραγικές στιγμές και η πολιτεία είναι απούσα.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμα και στο ηθικό πλεονέκτημα που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση σε σχετική ερώτηση για τους χειρισμούς της τραγωδίας στο Μάτι από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. «Σε ότι αφορά τον αναπληρωτή υπουργό προστασίας του Πολίτη εκτιμώ ιδιαίτερα ότι την επόμενη μέρα έθεσε στην διάθεσή μου την παραίτησή του λέγοντας μου ότι ανεξάρτητα αν χειρίστηκε σωστά ή όχι την κατάσταση, το ηθικό κομμάτι είναι αυτό που τον βαραίνει».

«Δεν θα θυμάστε πολλούς υπουργούς και πολλές κυβερνήσεις που να έχει συμβεί αυτό σε παρόμοιες τραγωδίες» συνέχισε ο πρωθυπουργός: «Αν είναι κάτι το οποίο διαφοροποιεί εμάς είναι όχι αν είμαστε καλύτεροι ή χειρότεροι διαχειριστές της κρίσης -σε αυτό μπορεί να γίνει κριτική- αλλά το ηθικό πλεονέκτημα».

Πάνω στους τάφους 100 νεκρών δηλαδή ο κ. Τσίπρας μίλησε ξανά για ηθικό πλεονέκτημα, λες και αυτό απαλλάσσει τον ίδιο και τις ευθύνες του για ένα μαζικό έγκλημα για το οποίο κανείς όπως φαίνεται δεν ευθύνεται… πέραν των κατοίκων που είχαν αυθαίρετα.