Με ευχολογία απάντησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε ερώτηση για το τι θα γίνει με τις συντάξεις από 1/1/2019. Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός είπε ότι τον τελευταίο λόγο έχει η Κομισιόν την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει ότι η μη περικοπή τους δεν θα επιβαρύνει τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας που φρόντισε να πραγματοποίησει όλες τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονταν από τα μνημόνια. Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι στα μέσα Οκτωβρίου, όπως και για τις άλλες χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί για να δει αν τηρεί τους στόχους. «Άρα λοιπόν αυτό που περιέγραψα χτες συμβαίνει με όλες τις χώρες, η Κομισιόν περιμένει τον προϋπολογισμό όλων των χωρών για να τον ελέγξει».

Είπε ότι θα καταθέσει η κυβέρνηση τον προϋπολογισμό έχοντας και μια καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει την εκτίμηση που με σιγουριά κατέθεσε χτες, ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% και στο βαθμό που αυτό επιβεβαιωθεί θα αναιρεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που θεωρούσε ότι δεν θα πιάσουμε τον στόχο και επέμενε για την εφαρμογή μέτρων περικοπών.

«Εμείς δεν θα μείνουμε σε αυτά τα επιχειρήματα, θα προσθέσουμε και επιχειρήματα που διαμορφώνουν και το συνολικό μας αφήγημα γιατί εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κανένα πισωγύρισμα που θα άρουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και των πυρήνα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αλλά θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό είναι ένα αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό μέτρο.

Πιστεύω ότι με αυτά τα επιχειρήματα θα έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας», προσέθεσε.