H μία μετά την άλλη έρχονται στο φως οι αποκαλύψεις για όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με την υπόθεση του «Μακεδονικού». Μετά το αποκαλυπτικό έγγραφο των Wikileaks το οποίο ανέφερε ότι εδώ και χρόνια οι Σκοπιανοί είχαν αποδεχθεί το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», οπότε γι’ αυτούς η συμφωνία των Πρεσπών ήταν… λύτρωση, ένα ακόμη έγγραφο έρχεται να προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις.

Πρόκειται για επιστολή του ιστορικού ηγέτη της γειτονικής χώρας, Κίρο Γκλιγκόροφ, η οποία αναφέρεται στην παρακαταθήκη που αφήνει στο λαό του. Ουσιαστικά περιγράφονται εκεί τα «θέλω» των Σκοπιανών, με ποια συμφωνία θα ήταν ευχαριστημένοι.

Σύμφωνα με το έγγραφο, πάλι από τα Wikileaks, που αναδημοσιεύει το liberal, o Γκλιγκόροφ εξομολογείται στον τότε Αμερικανό πρεσβευτή Phillip Reeker τι θα ήθελε. Και φαίνεται ότι και τότε ήθελαν περίπου τα ίδια πράγματα, τα οποία μάλιστα απλόχερα τους χάρισε η ελληνική κυβέρνηση στην πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών. Ηθελαν γλώσσα και ταυτότητα, αυτές ήταν οι κόκκινες γραμμές τους τις οποίες και δεν έσπασαν ούτε και τώρα.

Με ημερομηνία 5 Νοεμβρίου 2008 και τίτλο «Μακεδονία: ο πρώην πρόεδρος Γκλιγκόροφ ζητά θαρραλέα ηγεσία και λύση στο όνομα», το τηλεγράφημα που έχει δημοσιοποιηθεί από τα Wikileaks, υπογράφεται από τον Αμερικανό πρέσβη Phillip Reeker:

«Θαρραλέα Ηγεσία και μια Συμφωνία για το Όνομα

Σύνοψη

Ακόμη «αιχμηρός» και ζωηρός στα 91 του ο πρώην πρόεδρος, Κίρο Γκλιγκόροφ, συναντήθηκε με τον πρέσβη Phillip Reeker τις 3 Νοεμβρίου για να τον καλωσορίσει πίσω στην Μακεδονία και να μοιραστεί τις απόψεις του για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και τις προοπτικές για το μέλλον. Ο Γκλιγκόροφ εξέφρασε τη απογοήτευση του για την έλλειψη θαρραλέας πολιτικής ηγεσίας της τρέχουσας κυβέρνησης, θεωρώντας την ως βασικό στοιχείο που λείπει για να κλείσει η Συμφωνία για το ζήτημα του ονόματος.

Πιστεύει ότι με την αποτελεσματική ηγεσία οι Μακεδόνες μπορούν να αποδεχθούν έναν συμβιβασμό στο όνομα, λέγοντας ότι μόνο το επίθετο για να περιγράψει την γλώσσα και την ταυτότητα είναι κόκκινες γραμμές. Ο Γκλιγκόροφ επίσης είπε ότι η Μακεδονία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι το κέντρο του πολιτικού σύμπαντος για τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και πρέπει να αναγνωρίσει τα όρια της βούλησης των άλλων κρατών και των οργανισμών για να λύσουν τα προβλήματα της χώρας ,μια άποψη που δεν εκφράζεται συχνά εδώ. Ο γηραιός πολιτικός προσέφερε μια πρωτότυπη άποψη για την ανάγκη της χώρας για μια αυτάρκη εστιασμένη και ευέλικτη προσέγγιση για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος.

ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΟΨΗΣ

Statesmanship: Αφήστε τον χρόνο να αποδείξει ότι είχατε δίκιο.

Ο πρώην πρόεδρος Γκλιγκόροφ σχολίασε την έλλειψη θάρρους μεταξύ των σημερινών ηγετών της Μακεδονίας, λέγοντας ότι κρύβονται πίσω από την «βούληση του λαού» αντί να ηγηθούν ,πιέζοντας για αλλαγές και καλώντας για ευελιξία στην επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Ο Γκλιγκόροφ πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός και άλλοι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να επιμείνουν σε μια λύση στην διαφορά του ονόματος ακόμη κι αν δεν είναι δημοφιλής και πρέπει να «επιτρέψουν στον χρόνο να αποδείξει ότι έχουν δίκιο», αντί για δημοσκοπήσεις και μετρήσεις. Ανέφερε την δική του απόφαση να αφήσει την Μακεδονία να μπει στον ΟΗΕ με προσωρινό όνομα «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» σαν ένα παράδειγμα θαρραλέας ηγεσίας , παίρνοντας μια απόφαση που ήταν σωστή για την χώρα, αλλά όχι δημοφιλής με τους πολίτες.

«Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς συμβιβασμό» και κατά την άποψη του Γκλιγκόροφ οι Μακεδόνες ηγέτες και πολίτες πρέπει να προετοιμασθούν για συμβιβασμό σε «οτιδήποτε άλλο από την γλώσσα τους και την ταυτότητα τους». Χαρακτήρισε τις πρόσφατες προτάσεις Νίμιτς καλή βάση για διαπραγματεύσεις και λύση ,λέγοντας ότι αίροντας την απαγόρευση της χρήσης του «Μακεδονική» για την περιγραφή της γλώσσας και ταυτότητας «όλες οι άλλες λύσεις είναι πρακτικά δυνατές».

«Ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω μας».

Ο πρώην πρόεδρος προσέφερε μια αναζωογονητική άποψη για τον ρόλο των φίλων και συμμάχων της Μακεδονίας λέγοντας ότι «είμαστε μια μικρή χώρα με μικρό λαό. Υπάρχουν περιορισμοί για το πόσο θα μας βοηθήσει ή πρέπει να μας βοηθήσει. Είπε ότι οι Μακεδόνες ηγέτες βασίζονταν στην πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτρέψουν το ελληνικό βέτο στο Βουκουρέστι, αντί να καταστρώσουν οι ίδιοι μια στρατηγική πριν από την Σύνοδο. «Πρέπει να βοηθήσουμε οι ίδιοι τις ΗΠΑ για να βοηθήσουν εμάς», είπε ο Γκλιγκόροφ ,επαναλαμβάνοντας μια θέση την οποία ο πρέσβης χρησιμοποιεί συχνά με τους Μακεδόνες συνομιλητές του. Ο Γκλιγκόροφ πρόσθεσε ότι οι σημερινοί ηγέτες έχουν κάνει λίγα για να διευκολύνουν τις ΗΠΑ και άλλους να τους βοηθήσουν. REEKER»