Το Hour of the Mayfly αποτελεί την «πρώτη πράξη» ενός μακροπρόθεσμου παραστατικού project, της πολυσυλλεκτικής ομάδας DUENDE – μίας σύμπραξης καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο με κοινή αγάπη για το Ensemble Performace-  με τίτλο URBAN ANIMAL.

Ένα μεγαλοεπίβολο και πρωτότυπο παζλ από live performances, το οποίο θα χτίζεται, ενότητα προς ενότητα, μέσα σε σειρά ετών ώστε να εξελιχθεί τελικά σε μία ενιαία 8ωρη παράσταση μιας νύχτας.

Η κάθε παράσταση του URBAN ANIMAL έχει πρωταγωνιστή, κάθε φορά ένα διαφορετικό ζώο-τοτέμ, εξερευνώντας φυσικές ενέργειες, θρύλους, τραγούδια και ιστορίες από όλον τον κόσμο, εμπνευσμένες από αυτό.

Yπό το βλέμμα του καλλιτεχνικού διευθυντή των DUENDE, John Britton και το δημιουργικό δαιμόνιo της Εύας Τσούρου, οι δυο τους δημιουργούν ένα μοναδικό live performance event, βασισμένο στον αυτοσχεδιασμό και μας προσκαλούν να αφουγκραστούμε κοντά τους τη δική μας, μισοξεχασμένη, άγρια φύση…

1. Το «The hour of the Mayfly» είναι το πρώτο κομμάτι, μιας σειράς παραστάσεων που συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο και σύνθετο έργο. Ποιος ο στόχος της παράστασης και τι να περιμένει το κοινό να

παρακολουθήσει;

Tα επόμενα 8-10 χρόνια οι DUENDE αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν 8 μονόωρες performance ολοκληρώνοντας το Urban Animal. Κάθε μία από αυτές θα εξετάζει με διαφορετικούς τρόπους τη σωματική, πολιτιστική και πνευματική σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων-ιδιαίτερα όσων ζουν σε πόλη- και του ευρύτερου οικοσυστήματος.

Oι άνθρωποι είμαστε ζώα και εξελισσόμαστε δίπλα και κυρίως μέσα στη φύση εδώ και χιλιετίες. Πλέον, αποκομμένοι μέσω της τεχνολογίας από το φυσικό κόσμο, χάνουμε την επαφή μας με τη ζωώδη φύση μας. Αυτό είναι καταστροφικό τόσο για εμάς, γιατί ξεχνάμε από πού ερχόμαστε και ποιοι είμαστε, όσο και για τον πλανήτη γιατί έχουμε ξεχάσει πως ζούμε με τη βιόσφαιρα αντί να τη λεηλατούμε και να την

εξαντλούμε. Κυριολεκτικά “κλέβουμε” το μέλλον ξεχνώντας την αξία της ζωώδους φύσης μας. Αυτή είναι και η αφετηρία του Urban Animal.

Όταν θα έχουμε τελειώσει με όλες τις παραστάσεις, ευελπιστούμε να τις ενώσουμε σε μία 8ωρη performance που θα διαρκέσει μία ολόκληρη νύχτα, παίρνοντας μαζί το κοινό της σε ένα ταξίδι από τη δύση στην ανατολή, από την ατομικότητα στην κοινότητα, από την πόλη σε έναν άγνωστο φυσικό κόσμο. Είναι ένα πολλά υποσχόμενο project!

2. Πως γεννήθηκε η ιδέα για το συγκεκριμένο project και γιατί επιλέξατε να ξεκινήσετε από την Αθήνα;

Δουλεύουμε την ιδέα ενός πολύωρου έργου που θα διαρκέσει μία ολόκληρη νύχτα εδώ και καιρό, αλλά δεν είχε βρεθεί ο πραγματικός λόγος ή η δομή του πώς θα γινόταν κάτι τέτοιο. Ταξιδεύοντας και σκηνοθετώντας ανά τον κόσμο , στοιχεία από μία κουλτούρα συναντούσαν στοιχεία μίας άλλης και έτσι το projects χτιζόταν σταδιακά.

Από την Αθήνα ξεκινήσαμε από τη μία πλευρά γιατί είναι μία πόλη στην οποία δουλεύουμε πολύ και φιλοξενεί πολλούς από τους συνεργάτες μας αλλά και καλλιτέχνες που σεβόμαστε βαθιά, και από την άλλη πλευρά γιατί το κίνητρο γι’ αυτό το έργο ήταν η πρόταση της συνεργάτιδάς μου Εύας Τσούρου να σταματήσω να μιλάω γι΄αυτό και να ξεκινήσουμε να το δουλεύουμε από κοινού….

3. Πείτε μας δυο λόγια για την ιστορία της ομάδας DUENDE. Κάποιες δυσκολίες ενδεχομένως που ξεπεράστηκαν και τις θυμάστε πιο έντονα;

H DUENDE συστάθηκε το 2010 για να δουλέψει πολυσυλλεκτικά και σε διεθνές επίπεδο το physical ensemble. Η ομάδα αντιπροσωπεύει τη δύναμη μίας live performance καλλιτεχνών που “συναντιούνται” δημιουργικά, μοιράζονται πράγματα, ονειρεύονται και αλληλεπιδρούν ασταμάτητα με το κοινό. Με αυτόν τον τρόπο ενδυναμώνονται κοινότητες που αρνούνται να δεχτούν ότι αυτή η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο κόσμος είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε.

Η βασική μας δυσκολία είναι φυσικά η έλλειψη χρημάτων! Ζούμε από τα χρήματα που βγάζουμε από τη σχολή DUENDE, residential workshops που διοργανώνουμε και άλλες freelance δουλειές που κάνει ο καθένας. Το Urban Animal θα γίνει πραγματικότητα στη μορφή που το έχουμε οραματιστεί εάν βρούμε κάποιον να επενδύσει σε αυτό το όραμα που έχουμε.

Ωστόσο αν περιμένουμε για μία επένδυση μάλλον θα περιμένουμε για πάντα και δεν θα ξεκινήσουμε από κάπου- όπως τόσοι πολλοί άλλοι που στις μέρες της λιτότητας που βιώνουμε απλά κάνουν τη δουλειά μας με πίστη και ελπίδα.

4. Τι σημαίνει τελικά να είσαι καλλιτέχνης σήμερα εν μέσω ραγδαίων οικονομικών κοινωνικών αλλαγών;

Οι καλλιτέχνες έχουν κομβικό ρόλο σε κάθε πτυχή της κοινωνίας. Κάποιοι συμβάλλουν απευθείας με τη συμμετοχή τους στην εκπαίδευση, στην βελτίωση της κοινωνίας, την υγεία του οργανισμού, τις ανάγκες των μεταναστών κλπ. Κάποιοι άλλοι διατηρούν και πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω την κουλτούρα της περιοχής ή της χώρας τους, κάποιοι διασκεδάζουν και εμπνέουν, κάποιοι πειραματίζονται και προκαλούν, κάποιοι βγαίνουν από τα στενά όρια και οραματίζονται πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο.

Είναι σημαντικό να κατοικούν και να διατηρούν ένα υγιές οικοσύστημα αμοιβαίας υποστήριξης και σεβασμού. Και ότι αυτό το οικοσύστημα θα πρέπει να είναι τόσο απαραίτητο όπως κάθε πυρηνικό κομμάτι μιας πολιτισμένης κοινωνίας. Υπάρχει μία ακόμα ηθική επιταγή για τους καλλιτέχνες σε αυτές τις μέρες αναταραχής, εξαπάτησης και διαφθοράς που ζούμε: Ο καλλιτέχνης πρέπει να έχει πάντοτε συνείδηση σε ποιόν απευθύνεται και τι λέει..

Στις γεμάτες κακία ημέρες που ζούμε, είμαστε εμείς που πρέπει να λέμε την αλήθεια στους δυνατούς και να προσφέρουμε φροντίδα και φωνή στους εκδιωγμένους. Συχνά οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες προσφέρουν χρήματα στους καλλιτέχνες για να δικαιολογήσουν τον ισχυρό έναντι του κατατρεγμένου και να αποσπάσουν την προσοχή, να κάνουν ειρήνη με όσους βρίσκονται στα χαμηλά στρώματα. Αυτή δεν είναι η δουλειά μας. Η πραγματική δουλειά μας είναι να διοχετεύσουμε την οργή των αδύναμων και να απαιτήσουμε αλλαγή- είτε αρέσει σε αυτούς που έχουν χρήματα είτε όχι. Είμαστε εργάτες και στεκόμαστε δίπλα σε αυτούς που – όπως και εμείς- δεν γνωρίζουν πάντοτε από πού θα είναι το επόμενο γεύμα τους.

5. Ποια είναι η ανταπόκριση του ελληνικού κοινού σε τέτοιες παραστάσεις ;

Η δουλειά των DUENDE έχει μεγάλη ανταπόκριση- αν και όχι πάντοτε από κόσμο που θα περιμέναμε. Μερικές φορές αυτοί που πιστεύουν ότι γνωρίζουν από θέατρο ή χορό, μπερδεύονται ή θυμώνουν που κάνουμε τα πράγματα με το δικό μας τρόπο.

Από την άλλη, κάποιοι που ενδεχομένως να μη θεωρούνται «ειδικοί» συχνά ανταποκρίνονται με τεράστιο ενθουσιασμό και πάθος. Σίγουρα αυτό που ενδιαφέρει εμένα είναι να αλληλεπιδρούμε με έναν πιο σωματικό και ωμό τρόπο από ένα ελαφρύ, conceptual, διαννοουμενίστικο τρόπο, αν και η εκπαίδευση και η δουλειά που κάνουμε είναι βασισμένες σε διανοητική αυστηρότητα και μεγάλη πειθαρχία.

Συμπερασματικά, το κοινό που επιθυμεί μία σύνθετη, live εμπειρία, δείχνει μεγαλύτερη ανταπόκριση από εκείνο που ψάχνει ένα καθαρό concept ή λεκτικά επιχειρήματα. Τελικά αυτό που επιδιώκουμε είναι να δημιουργούμε εμπειρίες που δεν επαναλαμβάνονται γιατί δημιουργούνται εκείνη την ώρα. Δεν το καταφέρνουμε πάντα αλλά ο στόχος μας είναι πάντοτε αυτός. Όσοι επιθυμούν να ζήσουν αυτό το rollercoaster είναι αυτοί που αγαπούν τελικά αυτό που κάνουμε.

6. Πως οραματίζεστε το μέλλον του physicalperformace ως Τέχνη και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Το σωματικό θέατρο έχει να κάνει με πραγματικά σώματα που κάνουν πραγματικά πράγματα μπροστά σε ένα πραγματικό κοινό! Είναι τόσο παλιό όσο η ίδια η ανθρωπότητα και πιο επιτακτικό από ποτέ. Το σινεμά, η λογοτεχνία, το video-art, η performance art, όλα αυτά χαρίζουν καταπληκτικές εμπειρίες. Αυτό είναι για όλους εμάς τους physical performers απελευθερωτικό: το να

προσπαθούμε να γίνουμε μία ταινία, ένα βιβλίο κλπ.

Επικεντρωνόμαστε στο ένα και μοναδικό πράγμα που κάνει το live theatre πραγματικά live: την παρουσία στον ίδιο χώρο του performer και του κοινού. Αυτό καλύπτει τα πάντα, από μία εύπεπτη κωμωδία μέχρι μία αφηρημένη παράσταση χορού, από τους DUENDE μέχρι ένα συμβατικό κείμενο. Ωστόσο πάντα το focus γίνεται στο πώς να χρησιμοποιεί κανείς το σώμα του ώστε να επικοινωνεί σε βαθιά επίπεδα με τα σώματα που έχουν έρθει να μας δουν!

Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε να βρούμε τρόπους ώστε να δημιουργούμε τα κομμάτια του Urban Animal – κάποιους από αυτούς, στην Αθήνα μάλλον. Αυτή η ομάδα θα διασκορπιστεί σε διάφορα μέρη του κόσμου μετά την παράσταση και θα επιστρέψει σε νέα σύνθεση όποτε μας δοθεί η δυνατότητα.

Συντελεστές:

Project managers: John Britton, Εύα Τσούρου

Created and performed by the Ensemble: Αιμιλία Σιαφαρίκα, Dariya Turbina, Εύα Τσούρου, John Gustaffson, Marco Aurelio di Giorgio, Manjari Kaul, Nεφέλη Σταματογιαννοπούλου ,Judita Vivas, John Britton, A Lix Konadu, Ειρήνη- Ερωφίλη Κλέπκου,Thekla Gaiti

Photo credits: Ανδρέας Θεολογίτης

Teaser credits: Γιώργος Στυλλιανόπουλος

Πληροφορίες παραστάσεων:

Παρασκευή 14 & Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου

Ώρα: 20.30

Θέατρο Rabbithole

Γερμανικού 20, Μεταξουργείο

Τηλ.: 210 5249903