Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρώην προσωπάρχης του Κρεμλίνου και νυν δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν θα επανεκλεγεί με βεβαιότητα στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, αλλά ο θυμός που έχει κυριεύει πολλούς εξαιτίας της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, μπορεί να έχει ως συνέπεια πολλοί ψηφοφόροι να μην πάνε να ψηφίσουν

Οι εκλογές της Κυριακής είναι το πρώτο τέστ για τα δημόσια πρόσωπα, από τότε που ο πρόεδρος Πούτιν- η δημοτικότητα του οποίου έχει πέσει κατά 15% εξαιτίας των επικείμενων αλλαγών στα όρια συνταξιοδότησης- επιχείρησε να μετριάσει τις συνέπειες από τις αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης με δική του παρέμβαση.

Οι αλλαγές των ορίων συνταξιοδότησης, οι οποίες έχουν τεθεί προς συζήτηση στην Κρατική Δούμα, είναι το πιο αντιλαϊκό μέτρο της ρωσικής κυβέρνησης από το 2005 το οποίο θα πλήξει τα συνταξιοδοτικά όρια και τα προνόμια που είχαν οι συνταξιούχοι και είχαν καθιερωθεί από την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Σομπιάνιν που είναι δήμαρχος στην Μόσχα από το 2010 έχει υποσχεθεί ότι θα μεριμνήσει για τα περίπου τρία εκατομμύρια συνταξιούχους της ρωσικής πρωτεύουσας οι οποίοι βλέπουν τα όρια συνταξιοδότησης τους να αυξάνονται κατά πέντε χρόνια.

Μετά την παρέμβαση του Πούτιν προβλέπεται αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τους άνδρες από τα 60 στα 65 χρόνια και για τις γυναίκες από τα 55 στα 60. Το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες είναι τα 66 χρόνια και για τις γυναίκες τα 77.

«Είναι καθαρό ότι ο Σομπιάνιν θα νικήσει, αλλά η συμμετοχή θα είναι πράγματι χαμηλή επειδή υπάρχουν διαθέσεις διαμαρτυρίας στην κοινωνία» δηλώνει ο Ντίμιτρι Ορέσκιν, ένας ανεξάρτητος αναλυτής.

«Είναι μια σοβιετικού τύπου διαμαρτυρία, όταν οι άνθρωποι συζητούσαν στις κουζίνες των σπιτιών τους για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν , καθώς πίστευαν ότι δεν μπορούν συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε επίσημη διαδικασία»

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των επτά εκατομμυρίων ψηφοφόρων θα συμμετάσχουν στις εκλογές.

Η συμμετοχή στις τελευταίες δημοτικές εκλογές που είχαν διεξαχθεί στην Μόσχα το 2013 είχε φθάσει στο 32% , παρότι τα επίσημα στοιχεία έδειχναν ότι η συμμετοχή κυμαίνονταν από το 57% έως το 66% .

Εκλογές θα διεξαχθούν επίσης για την εκλογή των κυβερνητών σε 25 από τις 85 περιφέρειες της Ρωσίας.

Ο ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι , ο οποίος στις εκλογές του 2013 ήταν αντίπαλος του Σομπιάνιν, είχε προγραμματίσει να ηγηθεί των διαμαρτυριών σε όλη την χώρα κατά του νομοσχεδίου της ρωσικής κυβέρνησης που προβλέπει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αλλά θα περάσει την ημέρα των εκλογών κρατούμενος αφού έχει καταδικαστεί επειδή παραβίασε την νομοθεσία περί διεξαγωγής συγκεντρώσεων. Ωστόσο οι υποστηρικτές του προγραμματίζουν να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την χώρα.

Για να αυξήσουν την συμμετοχή στις εκλογές έχουν επιστρατευθεί 10.000 εθελοντές ενώ έχουν τοποθετηθεί παντού προεκλογικές αφίσες . Στους νέους Μοσχοβίτες θα προσφέρονται δωρεάν εισιτήρια σε διάφορες συναυλίες αφότου ψηφίσουν, οι ώρες της ψηφοφορίας θα παραταθούν και θα υπάρχουν και εκλογικά κέντρα εκτός της Μόσχας για να μπορούν να ψηφίσουν και όσοι το Σαββατοκύριακο θα βρίσκονται στα εξοχικά τους.

Οι υποψήφιοι του Κομμουνιστικού Κόμματος και του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία» τάσσονται κατά της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης. Αλλά ο Σομπιάνιν ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα λάβει το 70%, έχει αρνηθεί να συμμετάσχει μαζί τους σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ.

« Ο Σομπιάνιν είναι ένας έξυπνος άνθρωπος» λέει ο Ορέσκιν. «Μιλάει για την κατασκευή νέων δρόμων, αλλά όχι για πολιτική. Αντιλαμβάνεται ότι είναι πολύ οδυνηρό για τον ίδιο να μιλάει για την μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό».

Ο Σομπιάνιν, που είναι 60 ετών και ανήκει στην ηγετική ελίτ, έχει αλλάξει κατά την διάρκεια της θητείας του την όψη της Μόσχας και γι αυτό πολλοί λένε ότι μπορεί να είναι ο μελλοντικός πρόεδρος ή το πιο πιθανόν να γίνει πρωθυπουργός.

Έχοντας στην διάθεση του έναν προϋπολογισμό 2 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων ( 28,90 εκατομμυρίων δολαρίων) έχει μεταμορφώσει την πόλη, βελτιώνοντας τις δημόσιες συγκοινωνίες , τους δρόμους και τα πάρκα , παίρνοντας εύσημα μερικές φορές ακόμη και από τους επικριτές του Κρεμλίνου.

Οι επικριτές του λένε ότι η ανανέωση αυτή είχε στόχο να προσελκύσει την νεολαία και την μεσαία τάξη των Μοσχοβιτών που έχουν ψηφίσει κατά το παρελθόν υπέρ του Πούτιν σε μικρότερα ποσοστά από αυτά που καταγράφηκαν στην υπόλοιπη Ρωσία.

Η στρατηγική που υιοθετεί έχει επιτυχίες , λένε οι ειδήμονες , αλλά όταν έρθουν οι εκλογές της Κυριακής η ατζέντα θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

«Είναι αδύνατο να διαχωρίσεις την ατζέντα της πόλης από την ατζέντα της χώρας» έγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Αλεξάντερ Μπάουνοφ, ανώτερο στέλεχος του Carnegie Centre στην Μόσχα, επισημαίνοντας ότι «είναι δύσκολο να δημιουργείς μια κατάσταση, όπου οι εκλογές θα εστιάζονται σε ζητήματα συγκοινωνιών, οδοστρωμάτων και πάρκων, και όχι σε ζητήματα που αφορούν στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, στο Ντονμπάς (η ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές ανατολική Ουκρανία) και στη ρωσική αυταρχική παράδοση».