Μια ταινία με τίτλο «Χλευασμός του Χριστού» που εμφανίζει τα Σκόπια σαν «Μακεδονία», δημιουργεί αναταραχή και στη γειτονική χώρα και στην Αθήνα.

Στο σενάριο ο πρωταγωνιστής ονομάζεται Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος, ο οποίος είναι ένας διάσημος δημοσιογράφος ενός γαλλικού πολιτικού περιοδικού επιστρέφει στη γενέτειρά του στη Βόρεια Ελλάδα, αναζητώντας την αλήθεια για τον πατέρα του, Λάζαρο, ο οποίος έζησε σαν πολιτικός μετανάστης στη ΠΔΓΜ.

Τελικά ο πατέρας , τον οποίο συναντά, σκοτώνεται από τους στρατιώτες του αλβανικού απελευθερωτικού στρατού και το άψυχο σώμα του σταυρώνεται πέφτει σε μια μεγάλη πινακίδα που χωρίζει τα Σκόπια στα 2 και τα αστέρια της ΕΕ σχηματίζουν ένα φωτοστέφανο στο κεφάλι του.

Η χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας παραπέμπει στον Ιησού που φέρεται να είναι… γιος του «Αλέξανδρου του Μακεδόνα», ο οποίος αναζητά τον νεκρό σκοπιανό πατέρα του στην αποκαλούμενη «Μακεδονία» και πεθαίνει σταυρωμένος πάνω σε μια πινακίδα.

Ο «Χλευασμός του Χριστού» βραβεύθηκε ως ταινία της «Μακεδονίας» στο φεστιβάλ του Μόντρεαλ. Συμπρωταγωνίστρια, η Ελληνίδα ηθοποιός Ιωάννα Πηλιχού.

Στην ταινία τρομοκράτες του UCK (των Αλβανόφωνων) σκορπίζουν το θάνατο βάζοντας φωτιά

Η κυβέρνηση στα Σκόπια αποδοκίμασε την ταινία γιατί προκαλεί την κοινή γνώμη ενόψει του δημοψηφίσματος.

«Το υπουργείο με τις ανακοινώσεις του ασκεί βία και τρομοκρατία σε μένα ως καλλιτέχνη και στην ταινία «Χλευασμός του Χριστού» ισχυρίζεται ο σκηνοθέτης Μπόγιατζι.

Το Σάββατο ο Ζάεφ μαζί με τη Μέρκελ θα γιορτάσουν στα Σκόπια την ημέρα ανεξαρτησίας με νέα συναυλία.