Η χρήση ποδηλάτου δεν είναι και τόσο συνηθισμένη στην Τουρκία. Κι όμως, δύο δήμαρχοι, ο Μουράτ Αϊντίν από την πόλη Ζεϊτίνμπουρνου και ο Γιασάρ Μπαχτσετσί από την πόλη Κιρσεχίρ άφησαν το αυτοκίνητό τους και κυκλοφορούν καθημερινά στην πόλη τους με ποδήλατο! Φορούν το σακάκι τους και κάνουν πετάλι για να φτάσουν στο γραφείο τους. Έτσι, απλά.

Το παράδειγμά τους ακολούθησαν πολύ γρήγορα και οι υπάλληλοι των δήμων τους και ξεκίνησαν να μετακινούνται κι εκείνοι με το ποδήλατο. Σιγά σιγά οι δύο δραστήριοι δημοτικοί άρχοντες δημιούργησαν ένα ολόκληρο ποδηλατικό κίνημα έχοντας ως στόχο τους να εξαπλωθεί σε όλη την Τουρκία. Και σύντομα, λένε, «τα ποδήλατα θα είναι περισσότερα από τα αυτοκίνητα».

Την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου μάλιστα οι δύο Δήμαρχοι σε μία προσπάθεια να κινητοποιήσουν κι άλλους Δημάρχους και να ευαισθητοποιήσουν και τους δημότες τους διοργάνωσαν μία ποδηλατοβόλτα – στην οποία εννοείται πως ήταν…μπροστάρηδες – στην πόλη Ζεϊτίνμπουρνου με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών. Όπως ήταν επόμενο η κίνησή τους έκανε τον γύρο του διαδικτύου στην Τουρκία και έστρεψε πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Λογικό. Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος του Κιρσεχίρ – ενός δήμου 120.000 κατοίκων στην κεντρική Τουρκία – «οι Δήμαρχοι έχουν το καθήκον να οδηγούν την κοινότητα». Αυτός είναι άλλωστε και ο ορισμός του ηγέτη.

Το ξεκίνημα αυτού του…ποδηλατικού κινήματος στην Τουρκία έκανε ο Δήμαρχος του Ζεϊτίνμπουρνου πριν από 4 μήνες. Άρχισε να κυκλοφορεί με ποδήλατο και περίπου 500 άτομα από το προσωπικού του δήμου σύντομα ξεκίνησαν επίσης να κάνουν πετάλι αντί να πηγαίνουν στον Δήμο με το αυτοκίνητό τους. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Οι υπάλληλοι χάρη στη χρήση του ποδηλάτου εξοικονόμησαν 2.500 χιλιάδες λίτρα πετρέλαιο.

Τα οφέλη όμως δεν είναι μόνο οικονομικά, «με το ποδήλατο βοηθάς την υγεία, δεν ρυπαίνεις το περιβάλλον, δεν επιβαρύνεις την κυκλοφορία, και προσφέρεις γρήγορη μετακίνηση» επισημαίνει ο Δήμαρχος του Κιρσχίρ Γιασάρ Μπαχτσετσί που εδώ και λίγες ημέρες ακολουθεί το παράδειμα του συναδέλφου του Δημάρχου στο Ζεϊτίνμπουρνού. «Η χρήση ποδηλάτου είναι από κάθε άποψη σημαντική. Δεν χρειάζεται να καταναλώσεις καύσιμα και βέβαια «καις» τα λίπη. Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα στις μέρες μας είναι η παχυσαρκία. Συνεπώς προτείνουμε στους πολίτες να κάνουν ποδήλατο» προσθέτει.

Ο Δήμαρχος του Κίρσεχίρ Γιασάρ Μπαχτσετσί ποδηλατεί στο κέντρο της πόλης.

Και βέβαια οι πρωτοπόροι Δήμαρχοι της Τουρκίας δεν παροτρύνουν απλώς τους πολίτες να κάνουν ποδήλατο. Έχουν ήδη κάνει έργα για το ποδήλατο.

*Στην πόλη Ζεϊτίνμπουρνού, που είναι κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ο Δήμος διοργανώνει κάθε Πέμπτη μία ποδηλατοβόλτα που καλύπτει 10 χιλιόμετρα κατά μήκος της παραλίας, ενώ περνάει και από γειτονιές. Συμμετέχουν περίπου 1000 άνθρωποι με ποδήλατα.

*Παράλληλα, ο δήμος διοργανώνει μαθήματα ποδηλάτου με στόχο να ενθαρρύνει τους δημότες να χρησιμοποιούν ποδήλατο και έως τώρα 1112 άνθρωποι έχουν εγγραφεί σ’ αυτά.

*Αλλά και στην πόλη Κιρσεχίρ έχουν υλοποιηθεί 4,5 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων στο Κέντρο και συνολικά 15 σε όλον τον Δήμο.

Στο βίντεο (από το τουρκικό TRT) μπορείτε να δείτε μερικές στιγμές από την ποδηλατοβόλτα των δύο τούρκων Δημάρχων.

Πόσοι δήμαρχοι στην Ελλάδα κάνουν το ίδιο;

Ας παραδειγματιστούν από την κίνηση των γειτόνων μας οι δήμαρχοι της Ελλάδας. Αλήθεια, σκεφτήκατε μέσα στα χρόνια αυτής της πολυετούς οικονομικής κρίσης στη χώρα μας πόσοι Ελλήνες Δήμαρχοι έκαναν κάτι αντίστοιχο με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους κατοίκους και σε τελική ανάλυση εξοικονομήσουν χρήματα αλλά και να βελτιώσουν το περιβάλλον; Από τις μεγαλουπόλεις μάλλον δεν υπάρχει κανένας που να το έπραξε. Και από τις μεσαίου μεγέθους μάλλον είναι ελάχιστοι.