Οξύτατη ήταν η απάντηση που έδωσε η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων (ΠΕΦ) στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, απαντώντας στην κριτική της Ένωσης για τα Λατινικά, ο οποίος έκανε λόγο ότι η ΠΕΦ υιοθετεί αναχρονιστικές θέσεις.

«Φαίνεται πως ο κ. Υπουργός Παιδείας δεν γνωρίζει την ιστορική πορεία της ΠΕΦ, καταγεγραμμένη στο περιοδικό μας, τη Φιλολογική, από το 1982 έως σήμερα, και αγνοεί τους αδιάλειπτους αγώνες της για την υπεράσπιση της ανθρωπιστικής παιδείας και των αρχών του δημοκρατικού εκπαιδευτικού διαλόγου και γι’ αυτό της αποδίδει (σε επανειλημμένες δηλώσεις του) προθέσεις και απόψεις που δεν της ανήκουν. Πληροφορούμε λοιπόν πως οι θέσεις της ΠΕΦ διατυπώνονται αποκλειστικά στα επίσημα κείμενά της και είναι πάντα ενταγμένες στην υπηρεσία ενός οράματος παιδείας που θέλει τον μαθητή δημοκρατικό, ευαίσθητο και δημιουργικό.

Πρόκειται για τις αξίες του υπεύθυνου ελευθερόφρονος ανθρώπου που προβάλλονται σε κείμενα μείζονος μορφωτικής σημασίας, όπως ο Επιτάφιος και η Αντιγόνη. (Με την ευκαιρία ρωτάμε τον κ. Υπουργό: θα περιλαμβάνονται τα λαμπρά αυτά κείμενα στα μαθήματα Γενικής Παιδείας του Λυκείου;).

Τέλος διαβεβαιώνουμε πως οι φιλόλογοι στο σύνολό τους δεν συνιστούν ευνοημένη συντεχνία αλλά κρατούν πάντα ψηλά το κύρος και την αξιοπρέπεια του επιστημονικού και παιδαγωγικού τους έργου, υπηρετώντας με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια τα κλασικά γράμματα, που αντιπροσωπεύουν την αγέραστη νεότητα του ανθρωπίνου πνεύματος» ανέφερε η Ένωση.