Οι ηγέτες των χωρών του Ειρηνικού χαρακτήρισαν την κλιματική αλλαγή «τη μοναδική, μεγαλύτερη απειλή» που αντιμετωπίζουν και κάλεσαν τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στην Συμφωνία του Παρισιού.

Η Αυστραλία, που έχει υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις της βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού χωρίς όμως να αποχωρήσει από αυτή, ήταν μία από τις 18 χώρες του Φόρουμ των χωρών του Ειρηνικού Ωκεανού που απηύθυνε την έκκληση.

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μοναδική, μεγαλύτερη απειλή στην περιουσία, την ασφάλεια και την ευημερία των λαών του Ειρηνικού», τονίζουν οι ηγέτες σε ανακοίνωσή τους στην οποία ζητούν από τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στη Συμφωνία.

«Επιθυμία μας είναι οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη Συμφωνία του Παρισιού, διότι δεν μπορούμε να έχουμε ολοκληρωμένο, σημαντικό περιορισμό των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αν η χώρα που εκλύει το μεγαλύτερο μέρος των αερίων αυτών δεν συμμετέχει στη διαδικασία. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις ΗΠΑ εκτός», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Τουβαλού Ενέλ Σοποάγκα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η έκκληση για δράση που απηύθυναν οι χώρες του Ειρηνικού γίνεται την ώρα που το επίπεδο της θάλασσας αυξάνεται και, σε συνδυασμό με άλλες κρίσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, αναγκάζει τους κατοίκους τους να μετακινούνται σε πιο μεγάλα υψόμετρα.