Την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ίδιος ο Γερμανός πολιτικός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, υποστηρίζει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Θεωρεί «σημαντικό βήμα» την απόφαση του Μάνφρεντ Βέμπερ να είναι υποψήφιος για την διαδοχή του νυν προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ – ο οποίος δεν προτίθεται πλέον να είναι εκ νέου υποψήφιος – και για αυτόν τον λόγο τον διαβεβαιώνει ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητά του, τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος την Πέμπτη κατά την συνεδρίαση του ΕΛΚ στην Βιέννη.

Το ΕΛΚ είναι σήμερα η ισχυρότερη παράταξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένεται να παραμείνει και μετά τις επόμενες Ευρωεκλογές τον προσεχή Μάιο, και ως εκ τούτου, ο επικεφαλής υποψήφιος του, ο οποίος θα οριστεί από το Συνέδριο του τον ερχόμενο Νοέμβριο, έχει τις περισσότερες πιθανότητες να αναδειχθεί διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στις σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη, ο Σεμπάστιαν Κουρτς τάχθηκε υπέρ του αμφιλεγόμενου συστήματος των επικεφαλής υποψηφίων, επισημαίνοντας πως αυτός ο τρόπος της έμμεσης εκλογής του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιουργεί έναν «ισχυρότερο δεσμό» ανάμεσα στον πληθυσμό και τα ανώτερα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτείνεται από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, οι οποίοι πρέπει να λάβουν υπόψει τους το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και στο πλαίσιο αυτό, μετά τις τελευταίες Ευρωεκλογές του 2014, είχαν συμφωνήσει για πρώτη φορά για ένα σύστημα επικεφαλής υποψηφίων, σύμφωνα με το οποίο ο υποψήφιος της νικήτριας παράταξης θα αναλάμβανε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Θεωρεί σωστό ότι υπάρχει αυτό το μοντέλο, καθώς «χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο να βρίσκεται πλησιέστερα στον πληθυσμό», ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος τασσόμενος, όπως είπε, υπέρ μίας «τουλάχιστον έμμεσης» εκλογής, και ταυτόχρονα υποστήριξε πως, κατά την άποψή του, ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι ο πλέον κατάλληλος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε σχέση με τον προεκλογικό αγώνα του κόμματός του για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, σημείωσε πως η έναρξη του θα γίνει οριστικά στις αρχές της νέας χρονιάς, αναφέροντας ως λόγο την εκ περιτροπής Προεδρία που ασκεί η Αυστρία στην ΕΕ αυτό το εξάμηνο.

Ο ίδιος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ως επικεφαλής των υποψηφίων του κόμματός του στις Ευρωεκλογές θα προτείνει εκ νέου τον σημερινό επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος, τον Ότμαρ Κάρας.