Δύο πρώην συνεργάτες του πολιτικού συμμάχου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ρότζερ Στόουν, αναμένεται ότι θα εμφανιστούν την Παρασκευή ενώπιον ομοσπονδιακής ομάδας ενόρκων στην Ουάσινγκτον, μετά από κλήσεις για να καταθέσουν που έλαβαν από τον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, σύμφωνα με το ABC News.

Πρόκειται για τον Τζερόμ Κόρσι που μέχρι πρόσφατα ήταν υπεύθυνος του γραφείου του ακροδεξιού προγράμματος InfoWars στην Ουάσινγκτον που φιλοξενούσε ο δεξιός θεωρητικός συνωμοσιών Άλεξ Τζόουνς, αλλά και για τον πολιτικό χιουμορίστα και ραδιοφωνικό παραγωγό Ράντι Κρέντικο.

Οι δύο πρώην συνεργάτες του Στόουν θα καταθέσουν στην έρευνα που διεξάγει ο Μάλερ για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας, στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το ABC News, το απόγευμα της Τετάρτης ο Κόρσι επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει κλήση από τον ειδικό ανακριτή προκειμένου να εμφανιστεί και να καταθέσει αύριο, ενώπιον του σώματος ενόρκων του Μάλερ.

Ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει περισσότερο την κατάθεσή του.

Ο δικηγόρος του Κόρσι, Ντέιβιντ Γκρέι δήλωσε επίσης στο ABC News ότι ο πελάτης του έλαβε την κλήση του την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ σκοπεύει να καταθέσει αύριο. “Θα φέρουμε ότι υλικό έχει σε τηλέφωνα και υπολογιστές και θα είμαστε πλήρως συνεργάσιμοι με τα ηλεκτρονικά μηνύματα, αλλά και τα μηνύματα των κινητών τηλεφώνων που θέλουν να δουν. Τίποτα από όσα έχουμε δει δεν δείχνει κάποια ποινική ευθύνη από την πλευρά του κ. Κόρσι,” δήλωσε ο Γκρέι.

Παράλληλα, ο ίδιος δικηγόρος προσπαθεί να επιτύχει κάποια συνάντηση με το γραφείο του ειδικού ανακριτή μέχρι σήμερα το απόγευμα και πριν από την κατάθεση του πελάτη του στους ενόρκους, αύριο.

“Υποθέτω ότι το ενδιαφέρον τους είναι στις επικοινωνίες του πελάτη μου με τον Ρότζερ Στόουν την περίοδο 2016-2017,” δήλωσε ο Γκρέι στο ABC News. Όταν ερωτήθηκε εάν κατά την άποψή του, ο ειδικός ανακριτής θα έχει ενδιαφέρον να ρωτήσει τον Κόρσι σχετικά με τα WikiLeaks, τον Ασάντζ ή τον Guccifer 2.0, ο Γκρέι απάντησε: “Είναι πιθανό, αλλά δεν το γνωρίζω με σιγουριά.”

Ο Κρέντικο έλαβε την κλήση του τον Αύγουστο, σχετικά με την αυριανή κατάθεσή του στο ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων του Μάλερ, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Μάρτι Στόλαρ, στο ABC News.

Ο Στόουν εργάστηκε ως σύμβουλος στην προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Τραμπ, αλλά αποχώρησε το 2015. Ο ίδιος, συνέχισε να συμβουλεύει ανεπίσημα τον Τραμπ, ενώ διερευνάται μερικώς για τις δηλώσεις που έκανε τον Αύγουστο του 2016. Στις δηλώσεις αυτές, άφησε να εννοηθεί ότι ίσως γνώριζε εκ των προτέρων για το σχέδιο των WikiLeaks να δημοσιοποιήσουν πληροφορίες που θα ήταν επιβαρυντικές για την (τότε) προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον. Ο ίδιος, αρνείται ότι γνώριζε.

Ο Στόουν έχει επιβεβαιώσει ότι επικοινώνησε με τον Guccifer 2.0, τον ανώνυμο χάκερ που ανέλαβε την ευθύνη για την ηλεκτρονική επίθεση στον διακομιστή διαχείρισης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως δήλωσαν πηγές στο ABC News. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι επικοινωνίες ήταν σύντομες και αβλαβείς, ενώ ο Στόουν αρνείται ότι γνώριζε πως ο Guccifer 2.0 δρούσε για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι δύο αυτές κλήσεις για κατάθεση αυξάνουν σε δέκα τον αριθμό των ανθρώπων που συνδέονται με τον Στόουν και με τους οποίους έχει επικοινωνήσει ο Μάλερ, σύμφωνα με συνεντεύξεις μαρτύρων, αλλά και πηγών που έχουν λάβει γνώση της υπόθεσης.

Ο Μάλερ διορίστηκε για την διεξαγωγή της έρευνας του FBI για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας τον Μάιο του 2017, αμέσως μετά την αποπομπή του Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ.

Τον διορισμό του Μάλερ υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, ο οποίος κι εποπτεύει την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπόθεση της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρέσει τον εαυτό του από την έρευνα, μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις που είχε με Ρώσους αξιωματούχους.

Η κίνηση αυτή, της αυτοεξαίρεσής του, έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ.

Ο Μάλερ πέρα από τα ανακριτικά του καθήκοντα, έχει και εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγορών, μέσω την σύμφωνη γνώμη ενός σώματος ενόρκων (grand jury).

Ο ειδικός ανακριτής διερευνά από την αρχή, το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή συνεργάτες του, με το ανακριτικό και εισαγγελικό ενδιαφέρον, να προσδιορίζεται στην διερεύνηση της αιτίας αποπομπής του Κόμεϊ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν στραφεί κατά του Ρόζενσταϊν, τον οποίο και θεωρούν υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις στην αποστολή εγγράφων και πληροφοριών που έχει ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η αρμόδια Επιτροπή Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων.