Δεκαέξι μη κυβερνητικές οργανώσεις ζήτησαν από το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να καταδικάσει απερίφραστα τις επιθέσεις στην Υεμένη που προκαλούν τον θάνατο και τον τραυματισμό αμάχων, ενώ επανέλαβαν το πάγιο αίτημά τους να ανασταλούν οι εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στην επιστολή, που έστειλαν την Τετάρτη στο Μέγαρο των Ηλυσίων και η οποία είναι διαθέσιμη στο Διαδίκτυο από σήμερα το πρωί, οι οργανώσεις ζητούν από τον Μακρόν «να καταδικάσει δημοσίως και συστηματικά όλες τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων στην Υεμένη και τις άλλες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές».

«Επαναλαμβάνουμε την πάγια έκκλησή μας η Γαλλία να αναστείλει αμέσως τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού (…) στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί στην Υεμένη για να διαπραχθούν ή να διευκολυνθούν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», προσθέτουν οι ΜΚΟ.

«Από τους Ευρωπαίους εταίρους μας η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Σουηδία και πιο πρόσφατα η Ισπανία έχουν ήδη περιορίσει τις πωλήσεις όπλων στις αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη», επισημαίνεται στην έκθεση.

«Η αδράνεια της Γαλλίας μπροστά στις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη στέλνει ένα καταστροφικό μήνυμα αδιαφορίας για τους εκατομμύρια άμαχους Υεμενίτες που είναι θύματα της σύγκρουσης», καταλήγει η επιστολή.

Την επιστολή υπογράφουν, μεταξύ άλλων, η Διεθνής Αμνηστία Γαλλίας, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Γιατροί του Κόσμου και η Care Γαλλίας.