Ιστορική χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος, μιλώντας στην ΕΡΤ αναφορικά με την ανακοίνωση της λίστας των τελικών δικαιούχων τηλεοπτικών αδειών, σταθμών εθνικής εμβέλειας από το ΕΣΡ.

Με την ανακοίνωση αυτή είπε ο κ. Κρέτσος έλαβε τέλος μία 30χρονη περίοδος ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας.

Είπε ακόμα ότι επιβεβαιώθηκε πλήρως η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, επισημαίνοντας ότι εάν η διαδικασία αδειοδότησης είχε ολοκληρωθεί το 2016 τώρα ενδεχομένως να προχωρούσε η αδειοδότηση και άλλων τηλεοπτικών σταθμών, καθώς τότε είχε προκηρύξει για τη χορήγηση αδειών σε μία από τις 7 κατηγορίες που προβλέπει ο νόμος.

Ο κ. Κρέτσος εξέφρασε και την ικανοποίηση του σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας στον χώρο της τηλεόρασης, λέγοντας ότι με την αδειοδότηση διασφαλίζονται 2.000 θέσεις εργασίες που σε αυτές μπορούν να προστεθούν και οι θέσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ, διαμορφώνοντας μια άλλη εικόνα από αυτή της συρρίκνωσης.

Κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Eλλάδα την επόμενη εβδομάδα θα αποκτήσει το πιο ανταγωνιστικό κίνητρο για την παραγωγή οπτικοακουστικών μέσων. Όπως εξήγησε το επενδυτικό κίνητρο που θεσπίστηκε πριν από ένα χρόνο θα βελτιωθεί, καθώς η προβλεπόμενη επιδότηση παραγωγής οπτικοακουστικών μέσων θα αυξηθεί από 25% σε 35%, την ερχόμενη εβδομάδα. Χωρίς, όπως είπε, να υπάρχει το όριο των 5 εκατ. ευρώ, καθιστώντας έτσι την Ελλάδα ως το πλέον ανταγωνιστικό «φυσικό πλατό» παγκοσμίως.

Ο κ. Κρέτσος σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει δεχτεί πολλές αιτήσεις για κινηματογραφικές παραγωγές και προχωρούν οι εγκρίσεις τους.

«…Πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Είχαμε έγκριση για το Shanghai TV αιτήματος για γυρίσματα στο Σούνιο, σε λίγες μέρες έρχεται πολυμελής ομάδα του Assassin’s Creed στην Ελλάδα που έχει φτιάξει με την εταιρεία Eubisoft ένα videogame για την αρχαία Ελλάδα, με πάρα πολλά ιστορικά στοιχεία, τιμή για τη χώρα μας που θα ταξιδέψει η ελληνική ιστορία παγκοσμίως. Η Ελλάδα πρέπει να αναδείξει τον πολιτισμό της, μέσα από τις οπτικοακουστικές παραγωγές» υπογράμμισε ο κ. Κρέτσος.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έλυσε το επενδυτικό κίνητρο για τις οπτικοακουστικές παραγωγές, μιλώντας για μια πιο στενή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού για το θέμα. Τα θέματα της αδειοδότησης και της απλοποίησης των διαδικασιών είναι ένα άμεσο βήμα, έχει προχωρήσει το υπουργείο Πολιτισμού και θα υπάρξει αντίστοιχη υπουργική απόφαση και εμείς προχωράμε σε ακόμα πιο γενναία βήματα, γιατί η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει στο μεταμνημονιακό κάδρο τις οπτικοακουστικές παραγωγές, τόνισε.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης θα διαμορφώσουμε ένα παράλληλο τραπεζικό υποστηρικτικό σύστημα προς τους παραγωγούς, συνέχισε ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ, μιλώντας για εγγυοδοσίες δανείων που θα καλύπτουν το 80% των δανείων που θα γίνονται για οπτικοακουστικές παραγωγές και σύντομα θα βγει και η πρώτη πρόσκληση για ένα venture capital, ένα ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών, είπε, στο οποίο το ελληνικό δημόσιο δίνει 50 εκατ. θα αναζητηθούν 20 εκατ. από ιδιωτικά κεφάλαια, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οπτικοακουστικές παραγωγές στην Ελλάδα. Θα λύσουμε και το θέμα του μετά, με το cash rebate, αλλά θα λύσουμε και το πριν, το πρόβλημα ρευστότητας για να ενισχύσουμε τα κίνητρα για τους παραγωγούς, υπογράμμισε.

Μίλησε για μια μεγάλη κινεζική εταιρεία που έχει έρθει για γυρίσματα στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από μια πολύ απαιτητική βιομηχανία που περιμένει να δει αν όσα έχουν δρομολογηθεί με τα κίνητρα από την κυβέρνηση δουλεύουν, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι δημιουργοί θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα εμπνέει την καλλιτεχνική κοινότητα συνέχισε ο κ. Κρέτσος, τονίζοντας ότι για την κυβέρνηση είναι πολύ μεγάλο ζήτημα να έρθουν οπτικοακουστικές παραγωγές στην Ελλάδα και να ενισχύσουμε τους Έλληνες δημιουργούς.