Λίγες ημέρες απομένουν για να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για το σχολείο και οι γονείς του Γιαννάκη, που πάει στο Δημοτικό, στρεσάρονται μόνο και με την ιδέα καθώς αρχίζει και πάλι ο εφιάλτης του διαβάσματος. Ο λόγος έχει να κάνει με το ότι ο μικρός δεν στρώνεται στο διάβασμα, ότι μαθαίνει το αρπάζει στην παράδοση. Και αυτό συμβαίνει όχι μόνο επειδή το παιδί βαριέται, αλλά και επειδή δεν έμαθε ή μάλλον καλύτερα δεν του δίδαξαν από νωρίς τι σημαίνει οργάνωση και πρόγραμμα.

Η προετοιμασία του παιδιού για το σχολείο αρχίζει από την προσχολική ηλικία οπότε οι γονείς θα πρέπει αρχικά να το εξοικειώσουν με το διάβασμα, το βιβλίο, τα μολύβια, τις γόμες, τα τετράδια, και στη συνέχεια με έννοιες όπως η οργάνωση, το πρόγραμμα και η σχολική ρουτίνα.

Μπορείτε να αρχίσετε από την ηλικία των τριών ετών, οπότε μαθαίνει να ζωγραφίζει λουλουδάκια, σπιτάκια και ζωάκια και στη συνέχεια να σκιτσάρει τα γράμματα και τους αριθμούς, να γράφει το όνομά του, και αυτά των γονιών. Καλό είναι όλα αυτά να γίνονται στον χώρο, που θα φιλοξενήσει αργότερα το παιδικό γραφείο, ο οποίος  θα εξελιχθεί σε χώρο μελέτης.

Οντας πλέον το παιδί στο σχολείο, φροντίστε ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε τάξης, αφού λάβετε υπόψιν το εβδομαδιαίο του πρόγραμμα του, καθώς και τις εξωσχολικές του δραστηριότητές του, να φτιάξετε μαζί  το πρόγραμμα μελέτης του. Να υπολογίσετε και τον δικό σας διαθέσιμο χρόνο, καθώς δεν θέλετε να σας πιάσει το βράδυ και να αρχίσετε να κυνηγιέστε συνειδητοποιώντας ότι δεν έχει διαβάσει ούτε τα μισά από αυτά που έχει για την επόμενη ημέρα.

Φυσικά τα προγράμματα ανατρέπονται. Θα πρέπει να είστε αμφότεροι προετοιμασμένοι και γι’ αυτό. Σίγουρα στα πρώτα του σχολικά βήματα θα χρειαστεί να βοηθήσετε το παιδί σας σε ότι χρειαστεί,  απαντώντας στις απορίες του, βοηθώντας στις εργασίες του κ.ο.κ., ωστόσο μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να μάθει να λειτουργεί ανεξάρτητα, να μάθει να μελετά και να αντιμετωπίζει τις σχολικές υποχρεώσεις του μόνο του.

Να θυμάστε ότι το μάθημα αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα για να ανταπεξέλθει το παιδί σας με μεγαλύτερη ευκολία και συνέπεια σε όλες τις εκπαιδευτικές του υποχρεώσεις.