Ένα φωτεινό μήνυμα μέσα στη θλίψη που προκάλεσε η πρόσφατη τραγωδία στην Αττική, έρχεται από την εθελοντική αιμοδοσία, αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), καθώς η ανταπόκριση στο κάλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Στη δύσκολη στιγμή «είμαστε εκεί για τον Άλλο», υπογραμμίζει το ΕΚΕΑ τονίζοντας ότι «ένα συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι στις στιγμές κρίσης οι συμπολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι, μας δείχνουν την ευαισθησία τους και την αλληλεγγύη τους κι αυτό αποτελεί ελπίδα για το μέλλον».

Τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για τη συλλογή και μετάγγιση αίματος στη χώρα το διάστημα 23 Ιουλίου έως 23 Αυγούστου, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2017, δείχνουν ότι φέτος είχαμε αύξηση των αιμοδοτήσεων κατά 7.500 χιλιάδες. Το ένα τρίτο των αιμοδοτών ήταν αιμοδότες πρώτης φοράς, 32% περισσότεροι από πέρσι, στους οποίους και οφείλεται η αύξηση των αιμοδοτήσεων.

Η αύξηση των εθελοντικών αιμοδοτήσεων ήταν 31% συγκριτικά με την περσινή περίοδο, ενώ οι εθελοντές πρώτης φοράς τριπλασιάσθηκαν και ήταν περίπου 6.000 νέοι αιμοδότες. Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα είναι ο υπερτριπλασιαμός των εθελοντών ηλικίας 18 έως 30 ετών που αιμοδότησαν για πρώτη φορά και ήταν 4.168, παρουσιάζοντας αύξηση 71% σε σχέση με πέρσι. Οι μεταγγίσεις των Νοσοκομείων ήταν αυξημένες κατά 9% σε σχέση με την περσινή ίδια περίοδο.

– Να είμαστε εκεί για τον Άλλο – Δώσε αίμα – Μοιράσου τη ζωή!

Το ΕΚΕΑ καλεί όσους τους νέους ανθρώπους που έδωσαν αίμα για πρώτη φορά να γίνουν συστηματικοί εθελοντές αιμοδότες. Υπενθυμίζει την μεγάλη κεντρική ολοήμερη αιμοδοσία που διοργανώνει την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου και ώρες από 9:00 εώς 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΜΕΤΡΟ Συντάγματος. Την ίδια μέρα στις 19:00 στην πλατεία Συντάγματος θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης ποδηλατοδρομίας, που γίνεται σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών. Πρόκειται για την ποδηλατοδρομία που διοργανώνει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος Νομού Αιτωλοακαρνανίας και θα ξεκινήσει στις 11/9 από την Αλεξανδρούπολη, με στόχο να μεταφέρει το μήνυμα της εθελοντικής προσφοράς αίματος σε 40 πόλεις στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:

Να είσαι 18-65 ετών

Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία

Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες

Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στο γιατρό της αιμοδοσίας

Εάν έχεις κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες.