Η «Ενωμοτία Μυτιλήνης», ομάδα της ακροδεξιάς οργάνωσης «Κρυπτεία» ανέλαβε την ευθύνη για την καταστροφή του μνημείου στη Θερμή. Το μνημείο είχε στηθεί πριν από έξι περίπου χρόνια για τα θύματα παλιότερων ναυαγίων, οι σοροί των οποίων είχαν εκβραστεί στην περιοχή.

Άγνωστος, τηλεφωνώντας στην τοπική εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» ανέφερε ότι «η Ενωμοτία Μυτιλήνης της Εθνικιστικής οργανώσεως ‘Κρυπτεία’ αναλαμβάνει την ευθύνη για το γκρέμισμα του μνημείου στη Θερμή».

Η οργάνωση «Κρυπτεία» είχε επικοινωνήσει και παλαιότερα με την Εφημερίδα «Εμπρός», προειδοποιώντας για χτύπημα σε σημείο του νησιού όπου λειτουργούν μη κυβερνητικές οργανώσεις, περιθάλπτοντας αιτούντες άσυλο τους οποίους αποκάλεσε «λαθροέποικους».

Η «Κρυπτεία» εμφανίστηκε στη Μυτιλήνη τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν επικοινώνησε με τη γραμματεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου δηλώνοντας ότι είχε τοποθετήσει βόμβα. Σκοπός της ήταν να εκκενωθεί ο χώρος όπου πραγματοποιείτο επιστημονικό συνέδριο για το προσφυγικό με τίτλο «Αμφισβητούμενοι συνοριακοί τόποι: Διεθνικές Γεωγραφίες απέναντι στην Ευρώπη – Φρούριο».

Η ακροδεξιά οργάνωση «Κρυπτεία» έχει επανειλημμένα αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις σε μετανάστες και πρόσφυγες στην Αθήνα, ενώ έγινε γνωστή ιδιαίτερα για την επίθεση στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ, του προσφυγόπουλου-μαθητή από το Αφγανιστάν, ο οποίος είχε κληρωθεί να είναι σημαιοφόρος.