Τα όσα συνέβησαν στο Μάτι εκείνη τη μαρτυρική νύχτα της 23ης Ιουλίου δεν μπορούν να ξεχαστούν τόσο εύκολα. Πρόκειται για τραγωδία που έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των Ελλήνων και δεν είναι απλά μια… θλιβερή δημοσιότητα, όπως είπε ο Τσίπρας στη δεύτερη επίσκεψή του.

Μικρές, τραγικές ιστορίες οικογενειών που χάθηκαν, έχουν συγκλονίσει το Πανελλήνιο καθώς η φωτιά που κατέστρεψε τον οικισμό και σκότωσε 98 ανθρώπους, άφησε πίσω τις και περιπτώσεις που θυμίζουν αρχαιοελληνική τραγωδία.

Μια τέτοια τραγική ιστορία είναι και αυτή του πυροσβέστη ο οποίος την ώρα που αγωνιζόταν να σβήσει την πυρκαγιά έχανε το έξι μηνών παιδί του και τη γυναίκα του που υπέκυψε στα τραύματά της έπειτα από ημέρες.

Η άτυχη Μαργαρίτα έσβησε στις 3 Αυγούστου στον Ευαγγελισμό και όλοι έμαθαν την δραματική ιστορία της, όταν προσπάθησε να σώσει το μωρό της πέφτοντας στη θάλασσα.

Ενας από τους αυτόπτες μάρτυρες εκείνης της νύχτας είχε μιλήσει για την μητέρα και το μωράκι.

«Βρήκαμε τη Μαργαρίτα με το μωράκι στη θάλασσα. Ήταν ήδη στη θάλασσα σοκαρισμένη η γυναίκα με το μωρό στην αγκαλιά. Η Μαργαρίτα είχε καεί, μαζί και το μωρό. Η μητέρα έτρεμε, έκλαιγε και το μωράκι έκλαιγε και πιστεύαμε ότι όλα θα πάνε καλά.

Η κατάσταση, όμως χειροτέρευε. Κρατούσαμε αγκαλιά κι εμείς το μωρό για να μην κλαίει. Την πρώτη φορά η μητέρα του το θήλασε μέσα στη θάλασσα αλλά τη δεύτερη φορά βλέπαμε ότι το μωράκι δυσκολευόταν να φάει.

Ο πρώτος που έφτασε με το ασθενοφόρο ήταν ο άντρας της, κάναμε τεχνητές αναπνοές στο παιδί και έφυγαν γρήγορα για το νοσοκομείο Παίδων. Ήταν τραγική η κατάσταση για όλους μας».

Το μωρό ήταν από τα πρώτα θύματα της τραγωδίας και λίγες ημέρες μετά κατέληξε και η μητέρα.

Η βάπτιση…

Ο χαροκαμένος πατέρας, ο πυροσβέστης που έδινε αγώνα μέσα στις φλόγες ενώ η μοίρα του έπαιξε τραγικό παιχνίδι, είχε κλείσει πριν από την πυρκαγιά την ημερομηνία βάφτισης του παιδιού του.

Μάλιστα, είχε οργανώσει και γλέντι σε ταβέρνα στο Ζούμπερι, αλλά δυστυχώς η φονική πυρκαγιά του στέρησε αυτή τη χαρά.

Το δραματικό είναι ότι ο πατέρας μάζεψε προ ημερών τους συγγενείς και τους φίλους, όλους όσοι θα πήγαιναν στη βάφτιση του παιδιού του.

Πήγαν στην ταβέρνα που θα γινόταν το γλέντι, αν δεν μεσολαβούσε η 23η Ιουλίου. Και οι σκηνές που περιγράφουν όσοι βρέθηκαν εκεί είναι συνταρακτικές.

Βουβός πόνος για την απώλεια ενός παιδιού που δεν πρόλαβε να ζήσει, και της μητέρας του που έκανε τα πάντα για να το σώσει, αλλά και η ίδια δεν κατάφερε να σωθεί.

Πρωταγωνιστής της αρχαίας τραγωδίας στη συγκέντρωση αυτή ο πατέρας, ο πυροσβέστης – ήρωας, ο άνθρωπος που θα πρέπει να ζήσει με το βάρος της απώλειας για την οποία κανείς δεν έχει ζητήσει συγγνώμη…