Η Χίλαρι Κλίντον δεν άφησε να πάει χαμένη η ευκαιρία του χθεσινού εορτασμού της Ημέρας Εργασίας στις ΗΠΑ και επιτέθηκε κατά του υποψηφίου για διορισμό δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο, Μπρετ Κάβανο, μεταδίδει το CNN.

Στο επίκεντρο της άσκησης κριτικής από την πρώην προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών βρέθηκαν προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις του Κάβανο που είναι σχετικές με τα δικαιώματα και τις ενώσεις των εργαζομένων.

Η Κλίντον υποστήριξε πως “τα δικαιώματα των εργαζομένων θα υποφέρουν” στην περίπτωση που επικυρωθεί ο διορισμός του αναφερόμενου εφέτη της Ουάσινγκτον, στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

“Με τον Κάβανο στο δικαστήριο, μία σκληροπυρηνική πλειοψηφία 5-4 μεταξύ των δικαστών θα είναι ακόμη πιο επιθετική, παίρνοντας το μέρος των εταιρικών κοινοπραξιών κατά των εργαζομένων,” έγραψε χαρακτηριστικά η Κλίντον στο Twitter.

https://twitter.com/HillaryClinton/status/1036611904691691521

Η ίδια, υποστήριξε ότι ο διορισμός του 53χρονου συντηρητικού δικαστή θα προκαλέσει “κλιμάκωση της έντασης στην επιρροή που ασκείται μεταξύ των εταιρικών κοινοπραξιών και των εργαζομένων,” όπως υποστήριξε η Κλίντον.

“Να έχετε μία Χαρούμενη Ημέρα Εργασίας. Δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία για να μιλήσουμε σχετικά με το πόσο θα υποφέρουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στην περίπτωση που ο διορισμός του Μπρετ Κάβανο για μία ισόβια θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικυρωθεί,” έγραψε η ίδια, κάνοντας αναφορά και στις σχετικές ακροάσεις από την Γερουσία που αρχίζουν σήμερα.

Η Κλίντον αναφέρθηκε στην άποψη του Κάβανο υπόθεση (AFL-CIO v. Gates) για την οποία υποστήριξε ότι “περιόρισε σημαντικά τα δικαιώματα των ενώσεων εργαζομένων, με συνέπεια τον περιορισμό της δυνατότητας των εργαζομένων να διαπραγματευτούν συλλογικά.”

Παράλληλα, η ίδια έκανε αναφορά και στην απόφαση (Verizon New England v. NLRB -2016) στην οποία ο Κάβανο συνέγραψε την γνώμη της πλειοψηφίας. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή (National Labor Relations Board) “έδρασε ανεύθυνα” όταν υποστήριζε ότι τα μέλη της μπορούσαν να έχουν σήματα της ένωσης στα αυτοκίνητά τους που βρίσκονταν σε περιουσία της Verizon. Από την πλευρά του, το σωματείο των εργαζομένων είχε παραιτηθεί από το δικαίωμα των μελών του, να διαδηλώνουν φράσσοντας την είσοδο της εταιρίας.

Η Κλίντον σχολίασε επίσης την αρνητική στάση που είχε ο Κάβανο το 2014, στην υπόθεση μιας φάλαινας-δολοφόνου που έπνιξε έναν εκπαιδευτή σε θαλάσσιο πάρκο στην Φλόριντα (Florida Seaworld). Στην υπόθεση αυτή, ο Κάβανο άσκησε κριτική στην απόφαση του υπουργείου Εργασίας να περιορίσει τις δραστηριότητες του θαλάσσιου πάρκου, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να προκληθεί προηγούμενο για την επιβολή πρόσθετων μέτρων ασφάλειας στα κέντρα αθλημάτων, στις περιπλανώμενες ομάδες δημοσίων θεαμάτων, αλλά και σε άλλες ανοιχτές δραστηριότητες.

“Στις ενώσεις και στις κινήσεις εργαζομένων οφείλουμε την εφαρμογή μέτρων ασφάλειας στους χώρους εργασίας, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την αργία του Σαββατοκύριακου, τον ελάχιστο μισθό και ναι, την Ημέρα της Εργασίας,” έγραψε η Κλίντον στην ανάρτησή της.

Η διαδικασία των ακροάσεων στην Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αρχίζει σήμερα.