Το περιοδικό New Yorker, που είχε απευθύνει πρόσκληση στον Στιβ Μπάνον, πρώην σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να συμμετάσχει στο φεστιβάλ που διοργανώνει κάθε χρόνο, αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει μετά τις αντιδράσεις άλλων καλεσμένων.

Ο ίδιος ο διευθυντής σύνταξης του New Yorker, ο Ντέιβιντ Ρέμνικ, είχε ανακοινώσει στο Twitter λίγες ώρες πριν τη δημοσιοποίηση του καταλόγου των προσκεκλημένων του φεστιβάλ τη συμμετοχή του Μπάνον. Ακολούθησε κύμα διαμαρτυριών.

«Δεν θέλω οι αναγνώστες μας που έχουν καλή πρόθεση και τα μέλη της συντακτικής ομάδας να πιστεύουν ότι αγνόησα τις ανησυχίες τους», έγραψε στη συνέχεια ο Ρέμνικ. «Σκέφτηκα προσεκτικά, μίλησα με συναδέλφους και επανεξέτασα (το θέμα), άλλαξα γνώμη».

Αρχικά ήταν προγραμματισμένο ο Ρέμνικ να πάρει συνέντευξη από τον Μπάνον στη διάρκεια του φεστιβάλ.

Ο διευθυντής σύνταξης του New Yorker επεσήμανε ότι το περιοδικό έχει πάρει και στο παρελθόν συνέντευξη από τον Μπάνον και ότι θα το ξανακάνει αν υπάρξει ευκαιρία, όμως «σε ένα πιο παραδοσιακά δημοσιογραφικό πλαίσιο» και όχι από σκηνής.

Ο Ρέμνικ αποφάσισε να κάνει στροφή 180 μοιρών όταν πολλές προσωπικότητες που είχαν προσκληθεί στο φεστιβάλ του New Yorker γνωστοποίησαν ότι αρνούνται να βρεθούν στην ίδια σκηνή με τον Μπάνον.

«Αν ο Στιβ Μπάνον συμμετέχει στο φεστιβάλ του New Yorker, δεν θα συμμετέχω εγώ», είχε γράψει ο ηθοποιός και παραγωγός του Χόλιγουντ Τζουντ Άπατοου.

«Ο Μπάνον κι εγώ; Στο ίδιο πρόγραμμα; Δεν είναι δυνατόν», σχολίασε ο ηθοποιός Τζιμ Κάρεϊ.

Από τότε που εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο ο Μπάνον, πρώην επικεφαλής του συντηρητικού ιστότοπου Breitbart, εξακολουθεί να υπερασπίζεται εθνικιστικές απόψεις. Πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δημιουργήσει στην Ευρώπη ένα ίδρυμα που θα βοηθήσει στην εξέγερση των λαών εναντίον των φιλελεύθερων κυβερνήσεων.