Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας, με επιστολή της προς τον εκτελεστικό διευθυντή της Google. Inc Λάρι Πέιτζ, διευκρινίζει τις ευθύνες που προκύπτουν για την εταιρεία βάσει της ρωσικής νομοθεσίας σε περίπτωση που επιτρέψει τη διάδοση και διαφήμιση εκκλήσεων για μαζικές διαδηλώσεις την ημέρα των δημοτικών εκλογών στις 9 Σεπτεμβρίου.

Σχετικές δηλώσεις για την επιστολή αυτή έκανε το μέλος τη Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Αλεξάντρ Κλιούκιν κατά την διάρκεια συνεδρίασης της προσωρινής επιτροπής προάσπισης της εθνικής κυριαρχίας και αποτροπής παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή).

Νωρίτερα στο διαδίκτυο υπήρξαν πληροφορίες για την διοργάνωση την ημέρα των εκλογών διαμαρτυριών κατά της αλλαγής των ορίων συνταξιοδότησης, δήλωσε ο Κλιούκιν , επισημαίνοντας ότι «προειδοποιήσαμε την Google ότι παρόμοιες εκδηλώσεις κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας θα προκαλέσουν πλήθος παραβιάσεων της νομοθεσίας για τις εκλογές».

Η προειδοποίηση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής προς την Google σχετίζεται με τις εκκλήσεις του ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους, τους παροτρύνει να μην ψηφίσουν τους υποψήφιους εκείνους που υποστηρίζουν την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Ο Αλεξάντρ Κλιούκιν δήλωσε με αφορμή την προειδοποίηση προς την Google εκ μέρους της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής : «Πρόκειται για το ότι ο Ναβάλνι αποκτά σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες από την Google πρόσβαση στα διαφημιστικά εργαλεία της εταιρείας για να ανεβάσει στο You Tube ενημερωτικά στοιχεία για την διεξαγωγή μαζικής εκδήλωσης , η οποία έχει πολιτικό χαρακτήρα. Ενημερώσαμε την Google ότι τέτοιους είδους εκδηλώσεις κατά την διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας θα συνεπάγονται μαζικές παραβιάσεις της νομοθεσίας για τις εκλογές, καθώς η προεκλογική εκστρατεία την ημέρα των εκλογών και την προηγούμενη μέρα απαγορεύονται».

Ο Κλιούκιν δήλωσε επίσης ότι επιστήσαμε την προσοχή στην Google ότι σύμφωνα με τον νόμο « η επέμβαση ξένων οργανισμών στην εκλογική εκστρατεία στη χώρα μας με οιαδήποτε μορφή δεν επιτρέπεται και θα αξιολογηθεί ως παράβαση της νομοθεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και παρέμβαση στις εκλογές στην χώρας μας».

Ο Κλιούκιν διευκρίνισε ότι προς το παρόν η επιτροπή δεν έχει λάβει απάντηση από την Google.

Στις 9 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη κυβερνητών σε 22 οντότητες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και έμμεσες εκλογές κυβερνητών σε τέσσερις περιφέρειες, οι οποίοι θα εκλεγούν από τα τοπικά κοινοβούλια με πρόταση του Ρώσου προέδρου. Σε 16 οντότητες θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη των μελών των τοπικών κοινοβουλίων και σε 12 δημοτικές εκλογές για την ανάδειξη δημοτικών συμβούλων. Επίσης θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές σε επτά μονοεδρικές περιφέρειες και δημοτικές εκλογές σε πλήθος δήμων.