H κρίση στην Λιβύη έχει άμεσες συνέπειες στα μεταναστευτικά ρεύματα, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου. Ειδικότερα η εφημερίδα Corriere della Sera αποκαλύπτει ότι πληροφορίες από την Λιβύη αναφέρουν ότι 50.000 μετανάστες και πρόσφυγες είναι έτοιμοι να σαλπάρουν με προορισμό την Ιταλία.

Η σύγκρουση των διαφόρων φατριών κινδυνεύει να αποδυναμώσει ή και να ακυρώσει την συμφωνία της κυβέρνησης της Ρώμης με εκείνη της Τρίπολης και τον ρόλο της λιβυκής ακτοφυλακής στον έλεγχο των μεταναστευτικών ρευμάτων.

Παράλληλα η Corriere γράφει ότι τις ημέρες αυτές, μετά τη μαζική δραπέτευση κρατουμένων από της λιβυκές φυλακές, ουδείς είναι σε θέση να αποκλείσει ότι μπορεί να φτάσουν στην Ιταλία και φονταμενταλιστές ισλαμιστές.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με την Corriere della Sera, είναι ότι η Ιταλία πολύ δύσκολα θα καταφέρει να αντιμετωπίσει κύμα μαζικών αφίξεων, μετά τα πρόσφατα προβλήματα που δημιουργήθηκαν για την κατανομή μεταναστών και προσφύγων του πλοίου Diciotti και την απροθυμία που έδειξαν οι μεγαλύτερες χώρες μέλη της Ένωσης.

Το απόγευμα της Τρίτης πρόκειται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε με κύριο θέμα το μεταναστευτικό και τις τελευταίες εξελίξεις στην Λιβύη.