Η δίκη τριών σκίνχεντς οι οποίοι εμπλέκονται στον θάνατο του Κλεμάν Μερίκ, γάλλου φοιτητή που σκοτώθηκε το 2013 στη διάρκεια συμπλοκής και έγινε το σύμβολο της αντιφασιστικής στράτευσης, άρχισε την Τρίτη στο κακουργιοδικείο του Παρισιού.

Έπειτα από μια αναβολή εξαιτίας της καθυστερημένης άφιξης ενός από τους κατηγορουμένους, ο οποίος είχε κρατηθεί για έλεγχο ταυτότητας, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, η εμβληματική αυτή δίκη άρχισε γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας). Πρόκειται να διαρκέσει δύο εβδομάδες.

Οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι, ο Εστεμπάν Μοριγιό και ο Σαμουέλ Ντιφούρ, 25 ετών, έχουν περάσει μερικούς μήνες προφυλακισμένοι, αλλά η περίοδος της προφυλάκισής τους έχει λήξει. Δικάζονται για βιαιότητες «που επέφεραν τον θάνατο χωρίς πρόθεση» και διαπράχθηκαν και από τους δύο μαζί και με όπλο -μια σιδερογροθιά. Μπορεί να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως 20 ετών.

Ένας τρίτος σκίνχεντ, ο Αλεξάντρ Ερό, 29 ετών, δικάζεται επίσης για βιαιότητες και μπορεί να καταδικασθεί σε φυλάκιση 5 ετών.

Χωρίς ξυρισμένα κεφάλια ούτε κοντομάνικα που να αφήνουν να φαίνονται τα τατουάζ τους, οι κατηγορούμενοι φορούσαν σκούρα πουκάμισα και σακάκια και απέφευγαν να στραφούν προς τα εδώλια της πολιτικής αγωγής, όπου βρίσκονται οι γονείς του Κλεμάν, η Ανιές και ο Πολ-Ανρί Μερίκ.

Πριν μπει στην αίθουσα, αυτός ο τελευταίος είπε πως περιμένει από τη δίκη «την αλήθεια για τις συνθήκες στις οποίες σκοτώθηκε ο Κλεμάν». «Αυτοί που επιτέθηκαν στον Κλεμάν ανήκαν σε μια νεοναζιστικής έμπνευσης πολιτική κίνηση η οποία προκρίνει τη βία στη δράση της, συνεπώς η δίκη αυτή θα είναι επίσης μια δίκη των βιαιοτήτων της άκρας δεξιάς», τόνισε.

Αντίθετα οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν «να αφήσουμε την πολιτική στην άκρη» για να «διαπιστώσουμε τα γεγονότα», ενώ έκαναν λόγο για «αμοιβαίες βιαιότητες».

Αντιφατικές εμπειρογνωμοσύνες

Πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του Κλεμάν Μερίκ στα 18 του χρόνια, η δικαστική ακροαματική διαδικασία αναμένεται να άρει τις αβεβαιότητες σε πολλά σημεία: υπήρξε ή όχι χρήση όπλου και βούληση για φόνο ή επρόκειτο για τον πολλοστό καβγά που κατέληξε άσχημα;

Στις 5 Ιουνίου 2013, γύρω στις 18:00, σκίνχεντς από τη μια πλευρά και αντιφασίστες από την άλλη συναντήθηκαν στην ίδια ιδιωτική πώληση ενδυμάτων, σε μια μπουτίκ στα μεγάλα μπουλβάρ του Παρισιού.

Ύβρεις ανταλλάσσονται και 40 λεπτά αργότερα ξεσπάει συμπλοκή: ο Κλεμάν Μερίκ, ο οποίος έχει μόλις αναρρώσει από μια λευχαιμία, καταρρέει. Ο θάνατός του φέρνει και πάλι στην επιφάνεια το φάσμα των βιαιοτήτων της άκρας δεξιάς.

Η κυβέρνηση υπόσχεται να τιμωρήσει «τους δολοφόνους», στη συνέχεια διαλύει μερικά εθνικιστικά και ρατσιστικά γκρουπούσκουλα στα οποία πρόσκεινταν ορισμένοι από τους κατηγορουμένους.

Στο τέλος της έρευνας, οι ανακριτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για μια απρόβλεπτη συνάντηση που κατέληξε σε συμπλοκή και απέκλεισαν την ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Ο Εστεμπάν Μοριγιό παραδέχθηκε πως χτύπησε τον Κλεμάν Μερίκ, όμως αρνείται ότι χρησιμοποίησε σιδερογροθιά, κάτι που συνιστά επιβαρυντικό παράγοντα. «Δύο χτυπήματα με γυμνά χέρια» και «αυτό είναι όλο», σύμφωνα με τους συνηγόρους του. Όσο για τον Σαμουέλ Ντιφούρ, φορούσε δαχτυλίδια, όμως «δεν είχε σιδερογροθιά» κατά τον δικηγόρο του, τον Αντουάν Βεΐ.

Η ακροαματική διαδικασία θα έχει αποφασιστική σημασία, καθώς οι ιατρικές εμπειρογνωμοσύνες είναι αντιφατικές.

Ορισμένοι μάρτυρες είδαν τον Εστεμπάν Μοριγιό οπλισμένο με σιδερογροθιά, άλλοι όχι. Στη διάρκεια της κράτησής του, ο ίδιος ο Μοριγιό είπε πως ο Ντιφούρ χτυπούσε τους «αντιφασίστες» με μια σιδερογροθιά. Και το ίδιο βράδυ ο Σαμουέλ Ντιφούρ έστειλε SMS σ’ έναν φίλο: «Χτύπησα με τη σιδερογροθιά σου», «Τους ξεσκίσαμε».

Οι αφηγήσεις συμφωνούν ότι η ατμόσφαιρα στη συνάντηση ήταν ηλεκτρισμένη. Κάθε στρατόπεδο κατηγορεί το άλλο ότι χτύπησε πρώτο.

Τη Δευτέρα το βράδυ, σχεδόν 300 υποστηρικτές των αντιφασιστών συγκεντρώθηκαν όχι μακριά από το δικαστικό μέγαρο στο Παρίσι για να ζητήσουν την «αλήθεια» για τον θάνατο του συντρόφου τους.

Η ετυμηγορία θα ανακοινωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου.