Λεπτομερή έκθεση για την κατάσταση των αιγυπτιακών έργων τέχνης που εκτίθενταν στο Εθνικό Μουσείο της Βραζιλίας, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, μετά τις ανυπολόγιστες καταστροφές που υπέστη εξαιτίας πυρκαγιάς την Κυριακή ζήτησε το Κάιρο.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να στείλει εμπειρογνώμονες και να συνεργαστεί με τους αξιωματούχους του μουσείου για την αποκατάσταση των ανεκτίμητων αντικειμένων που επλήγησαν από τη φωτιά, εάν υπάρξει παρόμοιο αίτημα από την κυβέρνηση της Βραζιλίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Μουσταφά Ελ Γουαζίρι εξέφρασε τη θλίψη του για το περιστατικό, λέγοντας ότι η φωτιά είναι η μοιραία απώλεια της ανθρώπινης και ιστορικής κληρονομιάς.

Το τριώροφο μουσείο, το οποίο φιλοξενούσε πάνω από 20 εκατομμύρια εκθέματα ανυπολόγιστης αξίας, ιδρύθηκε από τον βασιλιά Πορτογαλίας και Βραζιλίας Ιωάννη Στ΄ το 1818 και μόλις τον περασμένο Ιούνιο γιόρτασε τα 200 χρόνια λειτουργίας του. Ήταν ένα από τα παλαιότερα και αξιολογότερα μουσεία της Βραζιλίας. Από το 1892 στεγαζόταν σε ένα παλιό ανάκτορο της βασιλικής οικογένειας. Θεωρείτο επίσης ένα από τα σημαντικότερα μουσεία φυσικής ιστορίας στη Λατινική Αμερική και εκτός από τα 20 εκατομμύρια εκθέματα διέθετε μια βιβλιοθήκη με 530.000 έργα. Διέθετε επίσης ιστορικά κειμήλια και αντικείμενα από την Αίγυπτο και άλλες χώρες καθώς και ελληνορωμαϊκά έργα τέχνης.

Διαβάστε επίσης

Στάχτη το κρανίο της Λουζία μετά την πυρκαγιά στο Εθνικό Μουσείο του Ρίο