Τον χειρισμό της έρευνας για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική από εφέτη ανακριτή ζητά με αίτηση του προς την Ολομέλεια Εφετών ο εν αποστρατεία αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Σταμάτης.

Ο απόστρατος αναφέρει ότι θα πρέπει να οριστεί εφέτης ανακριτής για την έρευνα που διεξάγεται «εξαιτίας της σοβαρότητας του θέματος» και αιτιολογεί την προσφυγή του προς το δικαστικό Σώμα επισημαίνοντας πως «είναι πασίδηλη η αδράνεια και οι παραλείψεις των αρμοδίων υπευθύνων, οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορεί και πάλι να επαναληφθούν και να πλήξουν έννομα αγαθά».

Κατά την άποψη του κ. Σταμάτη, οι εκ του νόμου υπεύθυνοι «ενώ αναμφισβήτητα γνώριζαν το πρόβλημα, αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα, αδρανώντας ή παραλείποντας ή εκτελώντας εσφαλμένα και αποδέχθηκαν έτσι το αποτέλεσμα και δη τον ορατό κίνδυνο πυρκαγιάς και την από αυτή κίνδυνο θανάτου ανθρώπων».

Στην αίτηση γίνεται αναφορά σε «προσπάθεια οι κατηγορούμενοι να «πέσουν στα μαλακά», δηλαδή να ισχυριστούν ότι τα αδικήματα που διέπραξαν, με τις πράξεις ή παραλείψεις τους, έγιναν από αμέλεια (πλημμέλημα)» ενώ ο απόστρατος κάνει λόγο σε «παραπλάνηση και εξαπάτηση» πολιτών και «επικοινωνιακή διαχείριση» της καταστροφής από την κυβέρνηση.