Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε «όλες τις πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες» στη Λιβύη και να συμμορφωθούν με τις συμφωνίες εκεχειρίας που υπογράφηκαν κατά το παρελθόν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες «καταδικάζει τη συνεχιζόμενη βία μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα της Λιβύης, κυρίως τους τυφλούς βομβαρδισμούς που εξαπολύουν ένοπλες ομάδες, οι οποίοι σκοτώνουν και τραυματίζουν αμάχους, ανάμεσά τους παιδιά», διευκρινίζει ανακοίνωσή του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία είχαν ζητήσει λίγο νωρίτερα τον τερματισμό των μαχών, καταδικάζοντας την κλιμάκωση της βίας εντός και και γύρω από την Τρίπολη και προειδοποιώντας ότι οι ένοπλες ομάδες που υπονομεύουν τη σταθερότητα της Λιβύης θα λογοδοτήσουν. «Αυτές οι απόπειρες αποδυνάμωσης των νόμιμων αρχών της Λιβύης και παρεμπόδισης της συνεχιζόμενης πολιτικής διαδικασίας δεν είναι αποδεκτές», τόνισαν η Ουάσινγκτον, το Παρίσι, η Ρώμη και το Λονδίνο σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Την Παρασκευή, οι αρχές της Λιβύης έκλεισαν το αεροδρόμιο της Τρίπολης μετά την εκτόξευση πυραύλων προς την κατεύθυνσή του, δήλωσε εκπρόσωπος των κρατικών αερογραμμών Libyan Airlines.

Σαράντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατό τραυματίστηκαν, κυρίως άμαχοι, μέσα σε πέντε ημέρες συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών στις νότιες συνοικίες της Τρίπολης, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό που ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Τρίπολη βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μάχης επιρροής μεταξύ πολιτοφυλακών που κυνηγούν το χρήμα και την εξουσία.