Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου. Ωρα 10 το πρωί. Το ηλεκτρονικό σφυρί, μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου, θα χτυπήσει ξανά και ο εφιάλτης για χιλιάδες δανειολήπτες θα επιστέψει.

Μόνο για την ερχόμενη Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί 528 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, με τον αριθμό αυτό να ανεβαίνει σε 2.400 μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ το τελευταίο τετράμηνο θα είναι φωτιά καθώς θα τρέξουν 7.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Οι τράπεζες πατάνε το γκάζι των εκποιήσεων για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων επιταχύνοντας ταυτόχρονα τις εξώσεις των ιδιοκτητών από εκπλειστηριασμένα ακίνητα, τα οποία πέρασαν στα χέρια τους και πρόκειται να τα εκποιήσουν, αλλά και από ακίνητα που θα βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction εκσυγχρονίζεται και σύντομα θα θυμίζει τις ιστοσελίδες με τις αγγελίες πώλησης κατοικιών, ενώ επισπεύδονται και οι διαδικασίες επανάληψης των άκαρπων πλειστηριασμών σε νέες μειωμένες τιμές.

Ομως, ο ασκός του Αιόλου θα ανοίξει μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν ζητήσει να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα βρεθούν αντιμέτωποι με την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου, και μάλιστα σε βάθος πενταετίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλος αριθμός δανειοληπτών αρνούνται να δώσουν την άδεια για την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Σε δύο εβδομάδες από σήμερα η άρση θα γίνεται αυτόματα και όσοι εκφράζουν αντιρρήσεις θα αποβάλλονται αυτομάτως από το καθεστώς προστασίας.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι συμβολαιογράφοι βλέπουν πολλές πρώτες κατοικίες που μέχρι τώρα βρίσκονταν κάτω από την ομπρέλα του νόμου Κατσέλη να παίρνουν τον δρόμο της κατάσχεσης και στη συνέχεια να οδηγούνται στο σφυρί. Βέβαια, όπως λένε, θα είναι κατοικίες που ανήκουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι κρύβουν καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία και ενώ έχουν τη δυνατότητα δεν πληρώνουν τις οφειλές τους.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακου που κυκλοφορεί