Ο Αυστραλός πρώην πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ, ο οποίος αντικαταστάθηκε στον θώκο έπειτα από μια ανταρσία στο εσωτερικό του συντηρητικού κόμματός του την περασμένη εβδομάδα, παραιτήθηκε από βουλευτής.

Ο Τέρνμπουλ, ο 29ος πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος εισήλθε για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 2004, επέδωσε σήμερα την επιστολή παραίτησής του στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τόνι Σμιθ.

Η παραίτησή του σημαίνει ότι θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στην περιφέρεια Γουέντγουορθ του Σίδνεϊ, κάτι που θα μπορούσε να απειλήσει την πλειοψηφία μιας έδρας που διαθέτει η κυβέρνηση συνασπισμού στην κάτω βουλή.

Ο Τέρνμπουλ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η καλύτερη θέση για έναν πρώην πρωθυπουργό είναι εκτός κοινοβουλίου.

Ο Τέρνμπουλ εκλεγόταν για το Κόμμα των Φιλελευθέρων στο Γουέντγουορθ επί 14 συναπτά έτη.

Η ημερομηνία των επαναληπτικών εκλογών δεν έχει ανακοινωθεί, όμως αναμένεται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

Οι επαναληπτικές εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου το νωρίτερο, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον θα εξαρτάται για τις επόμενες τουλάχιστον δύο κοινοβουλευτικές εβδομάδες από την υποστήριξη ανεξάρτητων βουλευτών για την έγκριση νόμων, εμποδίζοντας την εφαρμογή της κυβερνητικής ατζέντας μόλις οκτώ μήνες πριν από τις εκλογές.

Εκτός από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλειοψηφία ούτε στη Γερουσία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο κυβερνών συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικού Κόμματος θα πρέπει να παλέψει σκληρά για να ξανακερδίσει τις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν τον Μάιο του 2019. Μετά τη μάχη για την ηγεσία του κόμματος των Φιλελευθέρων την περασμένη εβδομάδα, η πρόθεση ψήφου ανάμεσα στο αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών και τον κυβερνητικό συνασπισμό μετατράπηκε σε 56-44 υπέρ των Εργατικών.