«Η σημερινή ανακοίνωση είναι μία θετική ενέργεια από την κυβέρνηση, ώστε να απλοποιήσει την διαδικασία διαμοιρασμού κατοικίας για χιλιάδες Έλληνες και είναι χαρά μας να την υποστηρίξουμε κάνοντας ακόμα πιο εύκολο για τους οικοδεσπότες τον υπεύθυνο διαμοιρασμό του χώρου τους», δήλωσε η κ. Σοφία Γκιούσου, υπεύθυνη Public Policy της Airbnb και πρόσθεσε: «Μαζί με τη δική μας συνεργασία, μπορούμε να βοηθήσουμε τις οικογένειες να εναρμονιστούν με τους κανονισμούς, να δημιουργήσουν νέες πηγές εισοδημάτων που θα ενισχύσουν την κοινωνία μας και να βοηθήσουν την αναδόμηση του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος».

Σύμφωνα με την Airbnb, η Ελλάδα παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Τον προηγούμενο χρόνο, υπολογίζεται ότι την πλατφόρμα της Airbnb για να κλείσουν κάποιο σπίτι στην Ελλάδα, χρησιμοποίησαν περίπου 1,4 εκατ. χρήστες.

Σύμφωνα με την Airbnb, οι νέοι κανονισμοί προβλέπουν:

* Οι οικοδεσπότες έχουν την ελευθερία να μοιραστούν τα σπίτια τους χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες ή περιορισμούς, με την προϋπόθεση εγγραφής μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και ανάρτησης τους αριθμού εγγραφής τους.

* Ο διαμοιρασμός κατοικίας (home sharing) αναγνωρίζεται ως μη-επαγγελματική δραστηριότητα και δεν χρειάζεται ο οικοδεσπότης να προβεί σε έναρξη δραστηριότητας.

* Το εισόδημα από δραστηριότητες διαμοιρασμού της κατοικίας φορολογείται ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία.

* Από σήμερα, οι οικοδεσπότες μπορούν να αποκτήσουν ένα αριθμό εγγραφής άμεσα μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που τέθηκε σε εφαρμογή από το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει η Airbnb, η ίδια σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, θα ενισχύσει την προώθηση της πλατφόρμας, διευκολύνοντας έτσι τους οικοδεσπότες ως προς την προσαρμογή τους με τους νέους κανονισμούς, προσθέτοντας ένα πεδίο για τους οικοδεσπότες στην Ελλάδα ώστε να προβάλλουν ευκολότερα τον αριθμό εγγραφής τους στην καταχώρησή τους.

Σύμφωνα πάντα με την Airbnb «ο διαμοιρασμός κατοικίας εξακολουθεί να αποφέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων στην οικονομία, τον τουρισμό και τις κοινότητες». Τα νέα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την Airbnb σήμερα, δείχνουν ότι την προηγούμενη χρονιά:

* Η κοινότητα της Airbnb ενίσχυσε την τοπική οικονομία με περίπου 750 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται τα έσοδα από τις ενέργειες του διαμοιρασμού κατοικίας, καθώς και οι δαπάνες των φιλοξενουμένων.

* Κάθε οικοδεσπότης εισέπραξε κατά μέσο όρο 2.850 ευρώ, ενώ κάθε καταχώρηση κατοικίας είχε κατά μέσο όρο 28 διανυκτερεύσεις- λιγότερο από τρεις διανυκτερεύσεις το μήνα.

* Περίπου 40.000 οικοδεσπότες σε όλη την Ελλάδα «άνοιξαν» τα σπίτια τους σε φιλοξενούμενους που επισκέφθηκαν την Ελλάδα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων

Σε σχέση με την έναρξη λειτουργίας του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), κ. Γρηγόρης Τάσιος, δήλωσε: «Σήμερα έγινε το αυτονόητο. Αλλά δεν φτάνει από μόνο του για να λύσει ένα υπαρκτό και μεγάλο πρόβλημα. Η αύξηση των αφίξεων επισκεπτών στη χώρα μας δεν αποτυπώνεται στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων. Η διαφορά αυτή «χάνεται» μέσα στη «γκρίζα» πραγματικότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, την ώρα που τα ελληνικά ξενοδοχεία δίνουν καθημερινή μάχη για να κρατηθούν όρθια μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής υπερφορολόγησης και να συνεχίσουν να προσφέρουν στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Συνεπώς είναι ώρα να πάμε πέρα από το αυτονόητο. Χρειάζεται περαιτέρω ρύθμιση της συγκεκριμένης δραστηριότητας και εντατική εποπτεία της εφαρμογής του νόμου ώστε να εκλείψει η ασυδοσία και να μη μείνουν οι καλές προθέσεις στα χαρτιά».

Διαβάστε επίσης:

Αirbnb: Ολα όσα πρέπει να ξέρουν όσοι εκμισθώνουν ακίνητα σε 28 απαντήσεις