Γερμανός εισαγγελέας ταυτοποίησε έναν πολιτικό από τη Βρέμη ως υπεύθυνο για τη διαρροή του εντάλματος σύλληψης εναντίον ενός από τους υπόπτους για τον φόνο ενός Γερμανού στο Κέμνιτς που στάθηκε αφορμή για βίαια επεισόδια από ακροδεξιούς.

Ακροδεξιοί ανήρτησαν την Τετάρτη σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης το αντίγραφο ενός από τα δύο εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η γερμανική δικαιοσύνη τη Δευτέρα εναντίον ενός Ιρακινού και ενός Σύρου για τον φόνο ενός Γερμανού τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή στο Κέμνιτς της ανατολικής Γερμανίας.

Ο ένας από τους δύο άνδρες φέρεται να χτύπησε με μαχαίρι τον 35χρονο Γερμανό προκαλώντας τον θάνατό του. Ο δεύτερος φέρεται να ήταν συνεργός του. Το αντίγραφο του εντάλματος σύλληψης αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από μια τοπική ακροδεξιά ομάδα, την Pro Chemnitz, όμως στη συνέχεια κατέβηκε από το τοπικό παράρτημα του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και το κίνημα Pegida, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Η διαρροή ενός εντάλματος σύλληψης αποτελεί ποινικό αδίκημα στη Γερμανία και τιμωρείται με έως και έναν χρόνο φυλάκιση.Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Φρανκ Πασάντε, ο πολιτικός Γιαν Τίμκε από τη Βρέμη ευθύνεται για τη διαρροή, με την αστυνομία ήδη να έχει πραγματοποιήσει έρευνα στο διαμέρισμά του.

Στο μεταξύ η γερμανική αστυνομία προετοιμάζεται σήμερα για νέα διαδήλωση ακροδεξιών στο Κέμνιτς.

Η ακροδεξιά οργάνωση Pro Chemnitz έγραψε στον λογαριασμό της στο Facebook, όπου έχει 18.000 ακόλουθους, ότι θα πραγματοποιήσει διαδήλωση κατά των μεταναστών στις 18:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) κοντά σε ένα στάδιο ποδοσφαίρου στην πόλη. Η αστυνομία του κρατιδίου της Σαξονίας, όπου βρίσκεται το Κέμνιτς, έχει ζητήσει ενισχύσεις από την ομοσπονδιακή αστυνομία, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Από την πλευρά τους ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ και η δήμαρχος του Κέμνιτς Μπάρμπαρα Λούντβιχ είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν σε ένα φόρουμ πολιτών για να συζητήσουν τις ταραχές των τελευταίων ημερών στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας).