Η ενοικίαση ενός διαμερίσματος σε μια από τις μεγάλες πόλεις της Κίνας γίνεται όλο και πιο εύκολη. Μερικές φορές μπορεί να γίνει με μερικά μόνο χτυπήματα στη οθόνη του κινητού.

Τον Απρίλιο η 26χρονη Λιου Γουν νοίκιασε ένα διαμέρισμα χωρίς προκαταβολή και αμοιβή σε μεσιτικό γραφείο στη Ναντσάνγκ, πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας της Κίνας, Τσιανγκσί.

Η Λίου επέλεξε ένα διαμέρισμα, υπέγραψε το συμβόλαιο και προπλήρωσε το ενοίκιο μέσω ενός επίσημου λογαριασμού ενοικίασης κατοικιών στην πλατφόρμα Wechat. Στη συνέχεια έλαβε έναν κωδικό πρόσβασης για να ξεκλειδώσει το διαμέρισμά της.

Εν μέσω εκστρατείας της Κίνας να προωθήσει την ανάπτυξη της αγοράς ενοικίασης κατοικιών σε μεγάλες και μεσαίες πόλεις για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης, όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν να νοικιάσουν μέσω νέων πλατφορμών ενοικίασης κατοικιών.

Όπως εξηγεί η Λίου οι ενοικιαστές που έχουν υψηλό πιστωτικό όριο μπορούν να ενοικιάσουν διαμέρισμα χωρίς να δώσουν προκαταβολή ή μεσιτικά έξοδα. Ποσό εξαιρετικά μεγάλο για τους περισσότερους Κινέζους.

Αυτό όμως που εντυπωσιάζει είναι η ζωντανή εμπειρία. Όταν νοικιάζεις με τον παραδοσιακό τρόπο, εάν κάποια έπιπλα είναι σπασμένα ή έχει χαλάσει κάποια ηλεκτρική συσκευή, ο ενοικιαστής θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον ιδιοκτήτη για τις επισκευές. Με τον νέο τρόπο, οι ενοικιαστές μπορούν να αφήσουν τα πάντα σε μία ειδική υπηρεσία που φροντίζει τα διαμερίσματα και υπάρχει στην συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Η πλατφόρμα ενοικίασης Zhizhu έχει τώρα πάνω από 3.000 ακίνητα στη Ναντσάνγκ, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ενοικιαστεί και πάνω από το 90% των ενοικιαστών είναι άτομα κάτω των 30 ετών.Τα διαμερίσματα αυτά είναι εξοπλισμένα με έξυπνες συσκευές, καθώς και με κλειδαριές που ανοίγουν με κάρτα.

Μέσα στο διαμέρισμα της Λίου μία έξυπνη συσκευή μπορεί εύκολα να ρυθμίσει τη μουσική, τις κουρτίνες και τις ηλεκτρικές συσκευές.

Για πολλούς νέους στην Κίνα, μια άνετη και αξιοπρεπής διαβίωση έχει γίνει μεγάλης σημασίας, ακόμη και αν πρέπει να νοικιάσουν και να μοιραστούν ένα διαμέρισμα μαζί με άλλους τα πρώτα χρόνια της ζωής τους σταδιοδρομίας.