Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην πάγια θέση του για την ανάγκη περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Τα σχετικά μηνύματα έχουν φτάσει ήδη στην κυβέρνηση. Αναμένεται πως θα βρεθούν στο επίκεντρο των συστάσεων που θα μεταφέρει ο επικεφαλής της πρώτης μεταμνημονιακής αποστολής του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν κατά την έναρξη του πρώτου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας στις 12 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Το ΔΝΤ θα είναι ένας από τους τρεις «δορυφόρους» της Κομισιόν κατά την άσκηση της ενισχυμένης εποπτείας, με τις Βρυξέλλες να έχουν σημαντικό ρόλο χωρίς όμως να μπορούν να ελέγξουν τις τελικές αποφάσεις του Eurogroup.  Η τύχη των συντάξεων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό στο ευρωπαϊκό μέτωπο.

Μια πρόγευση των διαθέσεων των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών δεν αποκλείεται να λάβει σήμερα κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνεται η διαδικασία επιστροφής των κερδών κεντρικών τραπεζών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων η οποία συμφωνήθηκε στο Eurogroup στις 22 Ιουνίου.

Η πρώτη αξιολόγηση της μετα-μνημονιακής εποχής αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου και η έκθεση των θεσμών να τεθεί υπόψη του Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου. Την άλλη βδομάδα, στο Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου Θα ξεκαθαρίσουν και οι λεπτομέρειες αναφορικά με το βαθμό παρέμβασης των Θεσμών.