Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής αύξησε σήμερα το βασικό επιτόκιό της από 45% σε 60% επιχειρώντας να περιορίσει την πτώση του πέσο που έχει χάσει σχεδόν 20% της αξίας του μέσα σε δύο ημέρες.

Το πέσο Αργεντινής έχασε 7% την Τετάρτη ενώ την Πέμπτη σημείωσε εκ νέου πτώση 15,6% φθάνοντας σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου με 39 πέσος για ένα δολάριο. Η υποτίμηση του αργεντινού νομίσματος από την αρχή της χρονιάς υπερβαίνει το 50%.

Στην Αργεντινή, όταν η οικονομική συγκυρία είναι ανησυχητική, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες αγοράζουν μαζικά δολάρια, ένα νόμισμα «καταφύγιο», και η ισοτιμία του πέσο πλήττεται εξαιτίας αυτού.

Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός της Αργεντινής Μάρκος Πένια φάνηκε καθησυχαστικός όσον αφορά το μέλλον της χώρας υπογραμμίζοντας πως «η Αργεντινή θα βγει ενισχυμένη από τη διαδικασία του μετασχηματισμού» που άρχισε στα τέλη του 2015 ο κεντροδεξιός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι.

«Δεν υπάρχει οικονομική αποτυχία», διαβεβαίωσε. «Είναι μια βαθιά αλλαγή, βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση». Την αναταραχή στην αγορά συναλλάγματος, την αποδίδει στο ότι η οικονομία της Αργεντινής είναι «διαρθρωτικά ευάλωτη». «Πάνε δεκαετίες που έχουμε ένα πρόβλημα δημοσιονομικού ελλείμματος και δεν έγινε τίποτε για να λυθεί», δήλωσε.

Μετά την άνοδό του στην εξουσία στα τέλη του 2015, η κυβέρνηση Μάκρι μείωσε από 6% σε 3,9% το δημοσιονομικό έλλειμμα. Τον Ιούνιο η Αργεντινή έλαβε ένα δάνειο 50 δισεκ. δολαρίων από το ΔΝΤ με αντάλλαγμα τη δέσμευση να μειώσει ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό έλλειμμα, με στόχο να περιοριστεί στο 1,3% το 2019.

Οι δημοσιονομικές περικοπές «είναι η μόνη λύση για να διορθωθεί ο ευάλωτος χαρακτήρας της οικονομίας», δικαιολόγησε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε ακόμα:

Συνεχίζει η πτώση της τουρκικής λίρας – Βουτία για το πέσο της Αργεντινής