Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, στην πρώτη εδώ και 12 χρόνια τηλεοπτική μονομαχία του με εσωκομματικό αντίπαλό του, θα αντιμετωπίσει την Τετάρτη την ηθοποιό και ακτιβίστρια Σίνθια Νίξον, η οποία διεκδικεί από τα αριστερά το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για να διεκδικήσει τη θέση του κυβερνήτη στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Για την Νίξον, η οποία επιδιώκει για πρώτη φορά να κερδίσει αιρετό αξίωμα, το ντιμπέιτ, που διεξάγεται μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στις 13 Σεπτεμβριου, μπορεί να είναι η καλύτερη ευκαιρία της για να πείσει τους ψηφοφόρους πως έχει πιθανότητες να φέρει σε δύσκολη θέση τον Κουόμο, υποψήφιο για μια τρίτη κυβερνητική θητεία και εν δυνάμει υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Σε τρεις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες η Νίξον υπολείπεται του Κουόμο περισσότερες από 30 ποσοστιαίες μονάδες.

«Για την Σίνθια Νίξον είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Πρέπει με κάποιον τρόπο να σημειώσει πόντους», δηλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο Χανκ Σίνκοπφ, ο οποίος προηγούμενως συμβούλευε τον Κουόμο με την ιδιότητα του υπεύθυνου των Δημοκρατικών σε θέματα στρατηγικής. «Πρέπει να πετύχει ένα πραγματικά σημαντικό νοκ-άουτ ώστε να μπει στην προεκλογική εκστρατεία, επειδή δεν βρίσκεται πραγματικά μέσα σ’ αυτή».

Ο Κουόμο, του οποίου ο πατέρας Μάριο Κουόμο είχε επίσης υπηρετήσει ως κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, προέρχεται από μία από τις πιο ισχυρές οικογένειες Δημοκρατικών της Πολιτείας. Έχει μακρά θητεία σε κυβερνητικές θέσεις υπηρεσίας και έχει συγκεντρώσει σχεδόν 50 φορές περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι η Νίξον, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που κατατέθηκαν τον περασμένο μήνα.

Η Νίξον είναι κυρίως γνωστή για τον ρόλο της στην τηλεοπτική σειρά «Sex and the City», στην οποία υποδυόταν τη δικηγόρο Μιράντα Χομπς. Έχει τιμηθεί με βραβείο Emmy για τον ρόλο της αυτόν, είναι γεννημένη στη Νέα Υόρκη και από καιρό πρωτοστατεί σε αγώνες για καλυτερα σχολεία και ίσα δικαιώματα για τους γκέι και τις λεσβίες.

Η Λόρεν Χιτ, εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας της Νίξον, δήλωσε πως ελπίζει ότι το ντιμπέιτ θα εκθέσει τον Κουόμο ως πολιτικό καιροσκόπο.

«Υπήρξαν πολλά σχόλια για το πώς η Σίνθια Νίξον μετακίνησε την πολιτική του (σ.σ.: του Κουόμο) προς τα αριστερά», δήλωσε η Χιτ σε τηλεφωνική συνέντευξη, αναφερόμενη στην πρόσφατη στροφή του Κουόμο προς τις προεκλογικές θέσεις της Νίξον σε θέματα όπως η μαριχουάνα και η αποκατάσταση των δικαιωμάτων ψήφου κακοποιών.

«Πιστεύω πως υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με τις πεποιθήσεις του κυβερνήτη», δήλωσε. «Έχουν αλλάξει πολύ».

Η Άμπι Φάσουερ, εκπρόσωπος του Κουόμο, αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη, όμως αργότερα έστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο οποίο αναφέρει πως η προεκλογική εκστρατεία του Κουόμο περιμένει ότι η Νίξον θα τα πάει καλά στην τηλεμαχία επειδή είναι μια βραβευμένη ηθοποιός.