Φωτιά εκδηλώθηκε στο επιβατηγό οχηματαγωγό Ελευθέριος Βενιζέλος της εταιρείας ΑΝΕΚ, ενώ έπλεε προς τα Χανιά περίπου δυο ώρες μετά την αναχώρησή του από το λιμάνι του Πειραιά, το βράδυ της Τρίτης, με 1016 επιβαίνοντες (875 επιβάτες και 141 πλήρωμα), 80 φορτηγά και 152 ΙΧ.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στον χώρο του γκαράζ, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ενώ το σκάφος έπλεε ανάμεσα στην Υδρα και τη νησίδα Αγιος Γεώργιος.

Αυτή την στιγμή το πλοίο επιστρέφει με μειωμένη ταχύτητα τεσσάρων κόμβων στο λιμάνι του Πειραιά.

Δίπλα του βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή τα παραπλέοντα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία Blue Horizon και Knossos Pallas και αργότερα κατέφθασαν εννέα πλωτά του λιμενικού.

Επίσης αναμένονται πέντε ρυμουλκά και η φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού Λήμνος.

Μεγάλη κινητοποίηση υπήρξε και στην Πυροσβεστική και δυο πλωτά της με δύναμη και της ΕΜΑΚ απέπλευσαν προκειμένου να παράσχουν, αν χρειαστεί, τη συνδρομή τους.

Στο λιμάνι του Πειραιά έχει τεθεί σε ισχύ σχέδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας με δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ

Ανώτεροι αξιωματικοί του λιμενικού χαρακτήρισαν «ελεγχόμενη» την κατάσταση.

Δύναμη της ομάδας υποβρύχιων αποστολών, που ανέβηκε στο πλοίο για μια πρώτη αυτοψία, δεν διαπίστωσε φλόγα, παρά μόνο καπνό.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι δεν θα χρειαστεί εκκένωσή του, αν και όλοι οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί σε δύο σταθμούς συγκέντρωσης στο πρυμναίο τμήμα.

Στο γκαράζ εξακολουθεί να γίνεται πυρόσβεση με τα αυτόματα συστήματα ασφαλείας ενώ η φωτιά, σύμφωνα με το πλήρωμα, έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση από τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, η φωτιά πιθανόν εκδηλώθηκε σε φορτηγό, αλλά κατά δήλωση του πλοιάρχου λειτούργησαν τα συστήματα ασφαλείας του πλοίου και κατασβέστηκε.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας σήμανε συναγερμός και δόθηκε εντολή σε ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και δύο Σούπερ Πούμα με διασώστες να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Το Ελευθέριος Βενιζέλος είχε αναχωρήσει στις 22.00 της Τρίτης από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό τα Χανιά.