Η Deutsche Bank δεν σχεδιάζει να απεμπολήσει τη διεθνή παρουσία της, δήλωσε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλός της, παρά τις μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας για την αποκατάσταση της κερδοφορίας της.

Αφού ανέλαβε το τιμόνι τον Απρίλιο, ο Κρίστιαν Ζέβινγκ εξήγγειλε σχέδια για τη μείωση της δραστηριότητας της γερμανικής τράπεζας σε μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και των συναλλαγών της σε αμερικανικά ομόλογα και της δραστηριότητάς της που εξυπηρετεί τα hedge funds. Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο Ζέβινγκ είπε ότι αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί ως ένδειξη περιχαράκωσης. «Οι παγκόσμιες φιλοδοξίες μας δεν θα τεθούν σε συζήτηση κατά τη δική μου ηγεσία», είπε, προσθέτοντας ότι μία σειρά πολιτικών κρίσεων σε όλο τον κόσμο κάνουν σημαντική την υποστήριξη της Deutsche Bank στους πελάτες της στις διεθνείς συναλλαγές τους. «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η παγκόσμια θέση είναι το ίδιο σημαντική για την οικονομία μας σήμερα όπως ήταν μετά την πτώση του Τείχους (του Βερολίνου)», τόνισε.

Σε μία περίοδο έντασης στις σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ, ο Ζέβινγκ είπε ότι πιστεύει πως θα ήταν «πολύ ριψοκίνδυνο» να αφεθεί ο ρόλος της χρηματοδότησης και της διαχείρισης του κινδύνου σε λίγες μη ευρωπαϊκές τράπεζες. Η Deutsche προσπαθεί να ανακάμψει από τρία συνεχόμενα έτη ζημιογόνων αποτελεσμάτων και μίας σειρά αρνητικών ειδήσεων, όπως της αιφνιδιαστικής αλλαγής στη διοίκηση, της υποβάθμισής της από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P και της αποτυχίας της στις ασκήσεις αντοχής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed).

O Ζέβινγκ σημείωσε ότι η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα δεν φιλοδοξεί να επανέλθει στο στάτους της ως επικεφαλής στην παγκόσμια αγορά , όπως ήταν πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. «Θα ήταν λάθος να πούμε ότι θέλουμε να είμαστε το νούμερο 1,2 ή 3. Φυσικά, δεν μπορούμε», είπε. Αντίθετα, ο στόχος είναι να διατηρήσει η Deutsche την κορυφαία θέση της σε ορισμένες δραστηριότητες, όπως στις συναλλαγές πληρωμών, στην εκκαθάριση συναλλαγών σε ευρώ και δολάριο και στις συναλλαγές σε ξένο συνάλλαγμα. Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, η Deutsche Bank πρέπει να παραμείνει ενεργή στην επενδυτική τραπεζική. Ο Ζέβινγκ σημείωσε ότι ο κύριος στόχος είναι η αποκατάσταση της κερδοφορίας της τράπεζας και είπε ότι η εταιρεία πρέπει να κάνει ξεκάθαρη πρόοδο στο θέμα αυτό τους επόμενους 12-18 μήνες.

Όπως είπε, αναμένει να αυξηθεί η πίεση για συγχωνεύσεις τραπεζών, καθώς ο κλάδος αντιμετωπίζει ένα πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, την ψηφιοποίηση και αλλαγές στη συμπεριφορά των πελατών. «Η Ευρώπη δεν χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερες τράπεζες, χρειάζεται κυρίως ισχυρές τράπεζες», τόνισε, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τη φημολογία ότι η Deutsche Bank μπορεί να συγχωνευθεί με την εγχώρια ανταγωνίστριά της Commerzbank.