Ελλείψει «ικανής προόδου» στα θέματα του Περιβάλλοντος, ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της γαλλικής κυβέρνησης Νικολά Ιλό ανακοίνωσε την Τρίτη την παραίτησή του, καταφέροντας σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση Μακρόν, της οποίας υπήρξε σημαντικό «απόκτημα».

«Λαμβάνω την απόφαση να εγκαταλείψω την κυβέρνηση», δήλωσε ο Νικολά Ιλό κατά την διάρκεια απευθείας συνέντευξης στο δίκτυο France Inter, αφού αποκάλυψε ότι αισθανόταν «τελείως μόνος» στην διαχείριση» των περιβαλλοντικών θεμάτων εντός της κυβέρνησης.

«Θα λάβω την δυσκολότερη απόφαση της ζωής μου, δεν θέλω πια να λέω ψέματα στον εαυτό μου, δεν θέλω να δίνω την ψευδαίσθηση ότι η παρουσία μου στην κυβέρνηση σημαίνει ότι βρισκόμαστε στο ύψος των προκλήσεων», δήλωσε ο πρώην παρουσιαστής της εκπομπής Ushuaia.

«Κάνουμε μικρά βήματα, και η Γαλλία έχει κάνει πολλά περισσότερα από τις άλλες χώρες, αλλά τα μικρά βήματα αρκούν; Η απάντηση είναι όχι», δήλωσε ο Νικολά Ιλό, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν είχε ειδοποιήσει ούτε τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ούτε τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ για την απόφαση αυτή.

«Το ξέρω ότι δεν είναι σύμφωνο με το πρωτόκολλο», παραδέχθηκε ο 62χρονος και δημοφιλής οικολόγος Ιλό εξηγώντας ότι φοβόταν ότι «για μία ακόμη φορά» ότι θα προσπαθήσουν να τον αποθαρρύνουν.

«Ο πρωθυπουργός , ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με αντιμετώπισαν αυτούς τους 14 μήνες με στοργή, με εμπιστοσύνη και πίστη σε κάθε δοκιμασία», όμως παρά ταύτα , η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να δώσει την προτεραιότητα στα περιβαλλοντικά προβλήματα, είπε.

«Προτιμώ τα μικρά βήματα έναντι της ακινησίας»

Προσκεκλημένος στην ίδια εκπομπή, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό δήλωσε ότι «λυπάται για την αποχώρηση» και ότι εκτιμά το έργο του Νικολά Ιλό.

Ομως τού προσήψε έλλειψη ευγένειας απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν. «Μπορούμε να κάνουμε την περιβαλλοντική επανάσταση σε έναν χρόνο; Η απάντηση είναι όχι. Προτιμώ τα μικρά βήματα έναντι της ακινησίας», πρόσθεσε ο Μπενζαμέν Γκριβό.

Ο Νικολά Ιλό είχε θεωρηθεί «σημαντικό απόκτημα» κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Μακρόν. Ομως αν και ο ακτιβιστής οικολόγος κατέγραψε νίκες, όπως η εγκατάλειψη της κατασκευής αεροδρομίου στην Νοτρ-Νταμ-ντε-Λαντ στη δυτική Γαλλία, γνώρισε επίσης απογοητεύσεις και αναγκάσθηκε να κάνει συμβιβασμούς.

Αναγκάσθηκε συγκεκριμένα να δώσει την συγκατάθεσή του στην αναθεώρηση του στόχου μείωσης στο 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από πυρηνικούς σταθμούς μέχρι το 2025, στην αναβολή της προσωρινής εφαρμογής της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-Καναδά (CETA). Και χθες, παραμονή της ανακοίνωσης της παραίτησής του, η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι η τιμή της άδειας κυνηγιού θα υποδιπλασιασθεί.

Η αντιπολίτευση έσπευσε να εκμεταλλευθεί την παραίτηση Ιλό για να επιτεθεί στον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο ηγέτης της γαλλικής δεξιάς Λοράν Βοκιέ δήλωσε ότι «μπορεί να καταλάβει ότι ο Νικολά Ιλό αισθάνεται προδομένος από τον Εμανουέλ Μακρόν, όπως και πολλοί Γάλλοι».

Για τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, η αποχώρηση συνιστά «ψήφο μομφής προς τον Μακρόν».

Για τους οικολόγους του EELV, «η αποχώρηση του Νικολά Ιλό αποτελεί συνέπεια της απουσίας οικολογικής πολιτικής της κυβέρνησης».