Ο δεξιός πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποσύρει τη χώρα του από την UNASUR, έναν οργανισμό χωρών της Λατινικής Αμερικής που είχε δημιουργηθεί πριν από μια δεκαετία φιλοδοξώντας να αποτελέσει αντίβαρο στην επιρροή των ΗΠΑ στην περιφέρεια. Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε έξι μήνες.

Ο Ντούκε είπε ότι πήρε την απόφαση αυτή διότι η Ένωση Κρατών της Νότιας Αμερικής δρα σαν συνεργός της «δικτατορίας της Βενεζουέλας». Η ανακοίνωση ακολουθεί την απόφαση που είχαν πάρει τον Απρίλιο η Κολομβία, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Χιλή, το Περού και η Παραγουάη να αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις εργασίες της, αρχικά προσωρινά.

«Σήμερα, έχοντας λάβει σαφείς εντολές, ο υπουργός Εξωτερικών (σ.σ. Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο) έστειλε στην UNASUR την επιστολή με την οποία καταγγέλλουμε την ιδρυτική συνθήκη αυτής της οντότητας και σε έξι μήνες θα ισχύσει η αποχώρησή μας» από τον οργανισμό, ανέφερε ο Ντούκε σε διάγγελμά του (1).

Ο περιφερειακός οργανισμός — δημιουργήθηκε το 2008, με πρωτοβουλία των προέδρων της Βραζιλίας και της Βενεζουέλας την εποχή εκείνη, του Λούλα και του Ούγο Τσάβες — «δεν κατήγγειλε ποτέ καμιά από τις παραβιάσεις» του κράτους του δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα, ούτε παρείχε εγγυήσεις για τις «ελευθερίες» των πολιτών της χώρας αυτής, επέμεινε ο Ντούκε.

«Με τη σιωπή της και συχνά με την απραξία της», η UNASUR υποστήριξε την κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, κατήγγειλε ο δεξιός πρόεδρος της Κολομβίας και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε έναν θεσμό που αποτέλεσε τον κυριότερο συνεργό της δικτατορίας στη Βενεζουέλα».

Την κίνηση είχε προαναγγείλει ο ΥΠΕΞ Χολμς Τρουχίγιο τη 10η Αυγούστου.

Το υπουργείο Πληροφοριών της Βενεζουέλας δεν αντέδρασε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο.

Όταν ιδρυόταν η UNASUR, ο σκοπός ήταν να προωθηθεί η ολοκλήρωση των κρατών της περιοχής και να αποκρουστεί η επιρροή των ΗΠΑ και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ). Συνολικά εντάχθηκαν σε αυτή 12 λατινοαμερικάνικες χώρες, αλλά το τελευταίο διάστημα, η Ένωση έχει παραλύσει, εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ των χωρών-μελών της για τον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής και πολιτικής κρίσης στη Βενεζουέλα. Τα εναπομείναντα κράτη-μέλη της πλέον είναι, πέρα από τη Βενεζουέλα, η Βολιβία, ο Ισημερινός, η Ουρουγουάη, η Γουιάνα και το Σουρινάμ.