Τα τηλέφωνα για τον ανασχηματισμό έχει ξεκινήσει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τόσο σε αυτούς που πρόκειται να αναλάβουν υπουργικές θέσεις για πρώτη φορά όσο και σε αυτούς που αναμένεται να αλλάξουν χαρτοφυλάκιο.

Ο ανασχηματισμός «ξεκλείδωσε» μετά και την χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα του κόμματος. Μία εξέλιξη της οποία προηγήθηκε οργιώδες παρασκήνιο και εσωκομματικές διαβουλεύσεις.

Ο ανασχηματισμός αναμένεται επίσης να είναι μία εξίσωση τήρησης ισορροπιών εντός του κόμματος, ενώ δεν αποκλείεται να ενισχυθεί και με πρόσωπα από την κεντροαριστερά ή την κεντροδεξιά για την προώθηση του προφίλ ενός ανοίγματος της κυβέρνησης ενόψει εκλογών.

Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να έχει αποφασίσει ο ανασχηματισμός να δώσει «νέο αέρα» στην κυβέρνηση, δείχνοντας προς τα έξω ανανέωση και φέρνοντας σε υπουργικές θέσεις όσο το δυνατόν περισσότερους από τη γενιά των «40άρηδων». Πληροφορίες θέλουν τον Α. Τσίπρα να κάνει «άνοιγμα» και στην κεντροαριστερά, με επιπλέον στελέχη που θεωρείται ότι θα ενισχύσουν το προφίλ των συμμαχιών.

Μετά τις γκρίνιες και τα εσωκομματικά μαχαιρώματα λοιπόν, μπαίνουν και τα τελευταία κομμάτια του παζλ στο νέο υπουργικό συμβούλιο, με στόχο να μην υπάρξουν ηχηρές αντιδράσεις.

Ποιοι αλλάζουν και ποιοι μένουν αμετακίνητοι

Οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι στο κομβικό – για τον ρόλο του στις επικείμενες εκλογές – υπουργείο Εσωτερικών θα τοποθετηθεί ένας εκ των Νίκου Παππά ή Χρήστου Σπίρτζη, με τον πρώτο να συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες, ενώ αντίστοιχα θα ακολουθήσουν και οι ανάλογες «καραμπόλες». Τις τελευταίες ώρες ακούστηκε και το όνομα της Όλγας Γεροβασιλή για το εν λόγω υπουργείο, καθώς και για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο προς το παρόν τίποτα δεν είναι βέβαιο.

Στους αμετακίνητους  είναι οι Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Κοτζιάς και Καμμένος, ενώ την πόρτα της εξόδου βλέπουν – σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες – ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Λύδια Κονιόρδου.

«Γρίφος» αποτελεί το τι θα γίνει με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου αλλά και με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη για τον οποίο έχουν ακουστεί αντιφατικά σενάρια, για αναβάθμιση ή αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Στα ονόματα που ακούγονται ότι θα μπουν στην κυβέρνηση από την κεντροαριστερά είναι της Μαριλίζας Ξενογιαννακούλου ενώ φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο υπουργοποίησης στελεχών όπως του Γιάννη Ραγκούση. Προκειμένου όμως να υπάρχει και το στοιχείο της έκπληξης από την πλευρά του πρωθυπουργού, μπορεί την τελευταία στιγμή να υπάρξει νέο πρόσωπο στην κυβέρνηση σε σημαντικό υπουργείο που δεν είχε ακουστεί το τελευταίο διάστημα. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι ενδέχεται να υπάρξει αλλαγή και στο υπουργείο Δικαιοσύνης με μετακίνηση του Σταύρου Κοντονή.

Οι προειδοποιητικές «βολές» του Νίκου Φίλη μέσα από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αποδεικνύουν ότι μόνο «νηνεμία» δεν επικρατεί στο κόμμα αλλά και στην ομάδα των 53+.  Μπορεί ο πρώην υπουργός Παιδείας να βρίσκεται – σύμφωνα με πληροφορίες – με το ένα πόδι μέσα στην κυβέρνηση, ωστόσο χθες, επέλεξε να στείλει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. «Από το μνημόνιο μας ακολουθούν δεσμεύσεις, αλλά πρέπει να πάμε σταδιακά σε ρήξεις». Ο κ. Φίλης μιλώντας για την λειτουργία του κόμματος, ζήτησε  «να του αποδώσουμε τα δικαιώματα που έχουν απαλλοτριωθεί από την έναρξη της μνημονιακής κατάστασης».

Εκτός από το Νίκο Φίλη, στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα βρεθεί – πιθανότατα και ο Νίκος Ξυδάκης – καθώς και στελέχη της νέας γενιάς, όπως η Ράνια Σβίγκου και ο Κώστας Ζαχαριάδης. Επίσης πληροφορίες θέλουν να «αναβαθμίζεται» ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ σε περίπτωση μετακίνησης του Νίκου Παππά σε άλλο υπουργείο τη θέση του αναμένεται να πάρει ο σημερινός γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος.

Διαβάστε επίσης

Μετράνε αντίστροφα για τον ανασχηματισμό