Κοφίνια, αποχρώσεις της ώχρας και του πράσινου, και εργάτες που σκυμμένοι κόβουν τα σταφύλια. Αν δεν έχετε βρεθεί ποτέ σε τρύγο, μπορείτε τον Σεπτέμβριο, που ονομάζεται και τρυγητής -καθώς είναι ο κατεξοχήν μήνας του τρύγου που άρχισε από το τέλος Αυγούστου-, να επισκεφτείτε κάποιο από τα πολλά κτήματα ανά τη χώρα, για να παρακολουθήσετε και γιατί όχι να συμμετάσχετε στη συγκομιδή των σταφυλιών. Μια κοπιαστική δουλειά, καθώς από νωρίς αρχίζει το μάζεμα, και κάθε τσαμπί, πρέπει να κοπεί με προσοχή και να τοποθετηθεί σε κοφίνια ή κλούβες. Εάν σταθείτε τυχεροί και βρεθείτε σε κτήμα που τηρούν τα έθιμα, μπορεί να δοκιμάσετε πέρα από μούστο, γλυκά προϊόντα, όπως πετιμέζια, σουτζούκια και μουσταλευριές. Οι φωτογραφίες είναι από τη Γαλλία, ένα κτήμα στην Αλσατία, όπου έχει αρχίσει η συγκομιδή σταφυλιών Pinot Noir για την παρασκευή ενός γνωστού αφρώδους κρασιού, του Cremant.