Η Δαμασκός παροτρύνει τους πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στο εξωτερικό να επιστρέψουν στη χώρα τους. Πολλοί ωστόσο δεν εμπιστεύονται το καθεστώς Άσαντ και φοβούνται να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Περισσότερα από επτά χρόνια μετά το ξεκίνημα του εμφυλίου στη Συρία τα στρατεύματα του προέδρου Άσαντ ελέγχουν πλέον το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Και τώρα αρκετές γειτονικές χώρες σχεδιάζουν να στείλουν πίσω τους πρόσφυγες που βρήκαν εκεί καταφύγιο. Ήδη μερικές χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία έχουν πάρει ήδη τον δρόμο της επιστροφής. Πολλοί ωστόσο είναι εκείνοι που διστάζουν, μιας και δεν εμπιστεύονται το καθεστώς Άσαντ.

Στο Λίβανο ζουν σήμερα περισσότεροι από 1 εκατομ. Σύριοι πρόσφυγες, μια τεράστια πρόκληση για τη μικρή χώρα που αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες πολλά εσωτερικά προβλήματα. Ανάμεσα στους πρόσφυγες είναι και η οικογένεια της Ουμ Μοχάμεντ από την πόλη Χομς. Ελπίζει ότι σύντομα θα μπορέσει να επιστρέψει στη Συρία, κυρίως για να στείλει τα παιδιά της στο σχολείο. Όπως λέει, στο Λίβανο τα σχολεία είναι υπερπλήρη και δεν δέχονται πλέον άλλους μαθητές.

Η πατρίδα της Ουμ Μοχάμεντ, η Χομς, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 150 χλμ από τον προσφυγικό καταυλισμό στην κοιλάδα Μπεκάα όπου ζει σήμερα. Όμως το σενάριο επιστροφής της στη Συρία κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι: «Το σπίτι μας στην Χομς καταστράφηκε. Σχεδόν ολόκληρη η συνοικία μας δεν υπάρχει πια. Πρόσφυγες από την Χομς που βρήκαν καταφύγιο εδώ στο Λίβανο μας είπαν ότι το δικό μας σπίτι καθώς και το πατρικό του συζύγου μου έχουν καταρρεύσει».

«Απειλείται η ζωή σου αν επιστρέψεις»

Το καθεστώς Άσαντ παροτρύνει ωστόσο τους πρόσφυγες που ζουν σε γειτονικές χώρες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Την πρωτοβουλία της Δαμασκού στηρίζει ακόμα και η Ρωσία. Όμως πολλοί Σύριοι φοβούνται να πάρουν την απόφαση αυτοί. Ο Αμπού Νταχάμ για παράδειγμα, ο οποίος ζει με την οικογένειά του στο Λίβανο, πιστεύει ότι η επιστροφή του θα καθυστερήσει αρκετά χρόνια.

«Οι λόγοι είναι πολλοί. Είναι οι παραστρατιωτικές οργανώσεις, το Ισλαμικό Κράτος, οι Ιρανοί, οι Αφγανοί, όλες αυτές οι ομάδες από όλα τα σημεία του ορίζοντα που ήρθαν στην Συρία για να σκοτώσουν. Και στην κορυφή όλων αυτών βρίσκεται το καθεστώς Άσαντ. Θέλουμε να επιστρέψουμε αλλά δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση της Δαμασκού. Το καθεστώς λέει ότι είμαστε καλοδεχούμενοι. Αν όμως πιστέψεις αυτό που σου λένε και επιστρέψεις, την επομένη θα βρεθείς φυλακή και την μεθεπομένη θα είσαι νεκρός», λέει απογοητευμένος ο Αμπού Νταχάμ.