Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η διατήρηση της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιο σημαντική από τη σφυρηλάτηση μιας στενής σχέσης με τη μετά-Brexit Βρετανία.

Ο Μακρόν, που συναντήθηκε με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για συνομιλίες σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στη διάρκεια των θερινών διακοπών, είπε πως θέλει να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit έως τα τέλη του έτους και δεν έδειξε να διαφοροποιείται από τις θέσεις άλλων πρωτευουσών της ΕΕ.

«Η Γαλλία θέλει να διατηρήσει μια ισχυρή, ειδική σχέση με το Λονδίνο αλλά όχι αν το κόστος είναι η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε στη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του ενώπιον των πρεσβευτών της Γαλλίας.

Το Brexit, είπε ο Μακρόν, «είναι επιλογή ενός κυρίαρχου κράτους, την οποία πρέπει να σεβαστούμε, αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εις βάρος της ακεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε μια ομιλία που διήρκεσε μιάμιση ώρα και στην οποία περιέγραψε τις διπλωματικές προτεραιότητές του για την ερχόμενη χρονιά, ο Μακρόν δεν έκανε καμία μεγάλη αλλαγή πολιτικής αλλά μίλησε με έμφαση για την «κρίση της πολυμέρειας», όπως η χαρακτήρισε, και την ανάγκη η Ευρώπη να γίνει πιο «κυρίαρχη».

Ο Μακρόν κάλεσε την Ευρώπη να είναι μια «εμπορική και οικονομική δύναμη» η οποία υπερασπίζεται τα στρατηγικά συμφέροντά της και την οικονομική ανεξαρτησία της με εργαλεία που θα μπορούν να την προφυλάσσουν από κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ πέρα από το έδαφός τους.

«Η πολυμέρεια διέρχεται μεγάλη κρίση η οποία συγκρούεται με όλη τη διπλωματική δραστηριότητά μας, πρώτα απ΄όλα λόγω της πολιτικής των ΗΠΑ», είπε.

«Ο εταίρος με τον οποίο η Ευρώπη οικοδόμησε τη νέα μεταπολεμική παγκόσμια τάξη φαίνεται πως γυρίζει την πλάτη του σε αυτή την κοινή ιστορία» είπε.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ακόμη ότι θέλει να μεταρρυθμίσει την Ομάδα των Επτά (G7 – Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς, ΗΠΑ) και να ενισχύσει τον διάλογο ανάμεσα σε αυτή την ομάδα των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών και την Κίνα, την Ινδία και την Αφρική.

«Δεν πρέπει να αναπαραγάγουμε αυτό το θέατρο σκιών και διαιρέσεων που μας εξασθένισε μάλλον παρά μας έκανε να προχωρήσουμε», υπογράμμισε.

Η τελευταία σύνοδος κορυφής της G7 κατέληξε σε φιάσκο τον Ιούνιο στον Καναδά, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε το τελικό ανακοινωθέν και επιδόθηκε σε καυστικούς λιβέλους εναντίον του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό με υπόβαθρο εμπορικές διαφωνίες.

«Ελπίζω πως θα μπορέσουμε να ανανεώσουμε τα σχήματα και τις φιλοδοξίες», πρόσθεσε ο Μακρόν, καθώς η Γαλλία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της G7 το 2019, μετά τον Καναδά το 2018.

«Θα προτείνω μέχρι τα τέλη του έτους στα άλλα κράτη μέλη μια μεταρρύθμιση σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα αναλάβουν έπειτα από εμάς την προεδρία της G7 το 2020», διευκρίνισε.

«Οφείλουμε, παραμένοντας μια συνεκτική ομάδα που στηρίζεται από κοινά επίπεδα ανάπτυξης και δημοκρατικές απαιτήσεις, να ξεκινήσουμε έναν πιο ισχυρό διάλογο με την Κίνα για το κλίμα και το εμπόριο, με την Ινδία για τον ψηφιακό κόσμο, με την Αφρική για τη νεολαία», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη Συρία, ο Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε εξάλλου πως μια «επιστροφή στην κανονικότητα» με τη διατήρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία θα ήταν «ένα ολέθριο λάθος».

«Βλέπουμε ποιοι θα ήθελαν, όταν τελειώσει ο πόλεμος εναντίον του Νταές [αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος], να διευκολύνουν μια επιστροφή στην κανονικότητα: ο Μπασάρ αλ Άσαντ θα παρέμενε στην εξουσία, οι πρόσφυγες (…) θα επέστρεφαν και η Ευρώπη και κάποιοι άλλοι θα αναλάμβαναν την ανοικοδόμηση», είπε.

«Μπορεί να θεωρώ από την πρώτη μέρα ότι ο υπ΄αριθμόν ένα εχθρός μας είναι ο Νταές και να μην έθεσα ποτέ την αποπομπή του Μπασάρ αλ Άσαντ ως προϋπόθεση για τη διπλωματική ή ανθρωπιστική δράση μας στη Συρία, όμως πιστεύω πως ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν ένα ολέθριο λάθος», εκτίμησε.

«Ποιος προκάλεσε αυτούς τους χιλιάδες πρόσφυγες; Ποιος σφαγίασε τον ίδιο τον λαό του; Δεν είναι δουλειά της Γαλλίας να ορίσει τους μελλοντικούς ηγέτες της Συρίας ούτε και οποιασδήποτε άλλης χώρας αλλά είναι καθήκον μας και προς το συμφέρον μας να διασφαλίσουμε πως ο συριακός λαός θα είναι σε θέση να το κάνει», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν εκτίμησε εξάλλου πως η κατάσταση είναι «ανησυχητική σήμερα» στη Συρία «διότι το καθεστώς απειλεί να δημιουργήσει μια νέα ανθρωπιστική κρίση στην επαρχία Ιντλίμπ και δεν δείχνει μέχρι σήμερα καμία επιθυμία να διαπραγματευθεί την ελάχιστη πολιτική μετάβαση».

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσουμε και άλλο την πίεση στο καθεστώς και στους συμμάχους του και περιμένω πολλά από τη Ρωσία και την Τουρκία δεδομένου του ρόλου τους και των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει», πρόσθεσε.

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι είναι αποφασισμένο να ανακαταλάβει από τους αντάρτες την επαρχία Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, στη μεθόριο με την Τουρκία. Η επαρχία αυτή αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο των εξεγερμένων ομάδων, που εκδιώχθηκαν από τα κυριότερα προπύργιά τους στη Συρία.

Στη Συρία «έφθασε η ώρα της αλήθειας» καθώς «πλησιάζουμε, πιστεύω, τους τελευταίους μήνες της σύγκρουσης», που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011, πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.