Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά η Περιφέρεια Αττικής να κηρυχθεί η Υδρα, η οποία βρίσκεται από τα ξημερώματα της Κυριακής χωρίς ρεύμα και νερό, ενώ είναι έντονες οι διαμαρτυρίες κατοίκων, επιχειρηματιών και τουριστών για την κατάσταση που βιώνουν.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, «Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εισηγήθηκε να κηρυχθεί ο Δήμος Ύδρας, η Περιφερειάρχης Αττικής.

Η Περιφερειάρχης πήρε την απόφαση υποβολής του αιτήματος στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Ξενοκράτης, ΚΥΑ 1299/2003 (ΦΕΚ Β 423), επειδή η καταστροφή οφείλεται σε τεχνολογικό συμβάν, οι επιπτώσεις του οποίου έχουν άμεση επίδραση σε ζωτικά αγαθά του συνόλου των πολιτών όπως η ύδρευση, ο ηλεκτρισμός και οι επικοινωνίες και ο Δήμος αδυνατεί να ανταπεξέλθει μόνος του με ίδια μέσα στην κατάσταση αυτή».

Τουρίστες ψάχνουν εισιτήρια για να φύγουν

Εντονες είναι οι διαμαρτυρίες κατοίκων, επιχειρηματιών και επισκεπτών για την απελπιστική κατάσταση που βιώνουν, ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αρκετοί τουρίστες απεγνωσμένα αναζητούν εισιτήρια για να φύγουν από το νησί.

Η Υδρα έχει μείνει και χωρίς νερό καθώς, λόγω της διακοπής του ρεύματος, δεν μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα αφαλάτωσης.

Κατόπιν αιτήματος της Περιφέρειας Αττικής, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αποφάσισε να στείλει στο νησί την υδροφόρα ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υδροδότησης.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι προχώρησε αμέσως μετά τη διακοπή στην επιθεώρηση του Δικτύου από τον Υποσταθμό Κρανιδίου μέχρι τη Θερμησία (συνολικού μήκους περίπου 25 χλμ) καθώς και των υποβρύχιων διασυνδέσεων του νησιού, ενώ τα συνεργεία του επιθεώρησαν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες – καθώς απαγορεύεται η χρήση οχήματος – το Δίκτυο της Υδρας.

Και προσθέτει ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την άμεση μεταφορά Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών προκειμένου να επανηλεκτροδοτηθεί το νησί σε περίπτωση που η αποκατάσταση της βλάβης αποδειχθεί χρονοβόρα.